Smer, Hlas a SNS podpísali memorandum a rozdelili si rezorty. Fico: Ideme do pekla, ale na bielom koni

Robert Fico, Peter Pellegrini a Andrej Danko v stredu slávnostne podpísali Memorandum o porozumení, ktorým položili základ koaličnej zmluvy a spečatili vytvorenie vládnej trojkoalície.

Smer-SD, Hlas-SD a SNS podpísali memorandum Peter Pellegrini, Robert Fico a Andrej Danko. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Strany budúcej koalície si v rámci memoranda prerozdelili pozície. Premiérsky post má patriť Smeru, predsedu Národnej rady (NR) SR nominuje Hlas. Vzniknúť má aj nové ministerstvo. Fico však zatiaľ nekonkretizoval, aké ministerstvo to bude. „Táto informácia bude prezentovaná vtedy, keď budeme predstavovať koaličnú radu a konkrétne mená,“ povedal. Domnieva sa, že oblasť, pre ktorú ho zvažujú zriadiť, je dôležitá. Náklady podľa neho nebudú veľké.

Smeru má okrem premiérskeho postu patriť šesť ministerstiev, Hlasu sedem. SNS má obsadiť tri rezorty, z toho jeden vznikne s účinnosťou od prvého januára 2024.

V podpísanom memorande garantujú zahraničnopolitickú orientáciu Slovenska na základe členstva v Európskej únii a NATO, ako aj v ďalších významných medzinárodných organizáciách „pri plnom rešpektovaní suverenity a národnoštátnych záujmov Slovenska a posilňovaní zdravého vlastenectva“.

Fico: Sme pripravení, poučení a skúsení

Predseda Smeru Robert Fico potvrdil, že koaličnú dohodu chcú uzatvoriť v čo najkratšom čase, aby nepredlžovali „čas neistoty“.

Fico vo svojom príhovore zdôraznil, že „ráno 1. októbra 2023 vyšlo slnko“.

Líder Smeru zdôraznil, že „sme krajina, ktorá má nelichotivé priority a prvenstvá“, má najhoršie verejné financie v EÚ a štatistiky ju zaraďujú ako druhú najchudobnejšiu krajinu v EÚ. Podľa Fica súčasná vláda ponúka ako recept na tieto problémy rozpočet, ktorý by chudobu ešte viac prehĺbil. Nič z toho, čo predložila Ódorova vláda, nie je podľa Fica inšpiratívne, chýba tam „prvok solidarity medzi bohatými a chudobnými“.

Budúcej vládnej koalícii podľa Fica záleží na tom, aby Slovensko išlo so svojou životnou úrovňou nahor, pričom má záujem spravovať krajinu demokraticky. Fico tým narážal na ataky médií, podľa ktorých sú ľudia s inými názormi „spodinou, chorobou“ a sú „nedemokratickí“.

Za prioritu vlády vytýčil Fico riešenie problému s migráciou a ochranu národnoštátnych záujmov.

Šéf Smeru odmietol rodové ideológie, zdôraznil, že chcú návrat zdravého rozumu a tradícií, a to „pri plnom rešpektovaní rozmanitosti spoločenského života“.

Fico povedal, že koaliční partneri sú „pripravení, poučení a skúsení“ a „idú do pekla, ktoré zvládnu“ a idú tam na bielom koni.

Pellegrini je presvedčený, že aj rozhodnutie vstúpiť do tejto koalície je správne

Podpísané memorandum podľa lídra Hlasu „plne zodpovedá všetkým prioritám a predstavám strany Hlas“. Dokument rešpektuje aj vôľu voliča, ktorý rozhodol o víťazstve Smeru vo voľbách.

Pellegrini chce, aby čo najskôr vznikla vláda, ktorá „nebude obťažovať občanov svojimi vnútornými hádkami, politickými vnútornými rozpormi“, ale bude vnášať do spoločnosti impulzy, ktoré budú Slovensko dlhodobo posúvať dopredu.

Uistenie, že nová koalícia nebude meniť zahraničnopolitický kurz štátu, poskytol vo svojej reči aj Pellegrini. Miesto Slovenska vidí v Európskej únii a NATO. „S tým, že vo všetkých týchto inštitúciách budeme vždy zastupovať záujmy občanov SR, národnoštátne záujmy tejto krajiny,“ dodal.

Prezidentku Zuzanu Čaputovú požiadal líder Hlasu o maximálnu súčinnosť, aby ustanovujúcu schôdzu zvolala na čo najskorší termín, keď budú koaliční partneri pripravení.

„Už nemáme čas ani luxus, aby sme mohli mať vládu, ktorá sa bude učiť, aké je to vládnuť, alebo ktorá bude potrebovať mesiace, ak nie roky, aby odstraňovala extrémne ideologické rozdiely medzi sebou. A preto som presvedčený, že aj naše rozhodnutie vstúpiť do tejto koalície je správne,“ vyhlásil Pellegrini. Verí, že nielen memorandum, ale aj koaličná zmluva a programové vyhlásenie vlády bude reflektovať priority, s ktorými Hlas išiel do volieb.

Danko sľubuje, že SNS bude konštruktívnym koaličným partnerom

SNS bude konštruktívnym koaličným partnerom, skonštatoval to predseda strany Andrej Danko. Doplnil, že za SNS bude rád prispievať k stabilite a upokojeniu spoločnosti i riešeniu problémov.

Hoci lídri budúcej koalície podľa Danka nemusia mať zhodné názory, ich spoločným cieľom je upokojiť spoločnosť. Zdôraznil, že politikov hodnotí občan výsledkami volieb a tie treba rešpektovať.

Nastávajúcu vládu očakávajú aj zástupcovia okolitých štátov, lebo krajinu podľa Danka očakáva boj s migráciou.

„Sme poučení a pripravení slúžiť a pracovať, každý z nás má iný politický príbeh. Sme predsedovia relevantných politických strán, nemusíme mať zhodné názory,“ povedal novinárom Danko po podpísaní memoranda o porozumení. Dodal, že budúce koaličné strany si dali cieľ upokojiť spoločnosť, zastabilizovať verejné financie a začať riešiť problémy ľudí.

(luc, tasr)


Popredný ruský expert Fiodor Lukianov pre Štandard: Rusko chcelo s celou Ukrajinou zopakovať niečo podobné, ako v roku 2014 dokázalo na Kryme.
Prejsť na článok
Pre deravé potrubia sa na Slovensku stráca zhruba tretina pitnej vody. No nejde ani zďaleka o jediný problém. Kontrolóri si najnovšie posvietili na vodárenské spoločnosti a odhalili niekoľko znepokojivých dát. O stave vodohospodárskej infraštruktúry, ale…
Prejsť na článok
Kúpa bytu alebo domu je veľká vec. Nielen preto, že to väčšina z nás urobí len raz či dvakrát za život, ale hlavne pre skutočne vysokú investíciu. A to si predsa musíte dôkladne premyslieť. Obzvlášť,…
Prejsť na článok
Mestský súd Bratislava IV zamietol žalobu na odškodnenie za nezákonnú väzbu čurillovcov z dôvodu, že bola podaná predčasne. Nešlo o prekvapivé rozhodnutie, keďže žaloba nespĺňala základné zákonom vyžadované náležitosti, ako napríklad skončenie trestného stíhania. To…
Prejsť na článok