Rusi začali ofenzívu na východnom fronte. Pôjde vraj o najvýznamnejší útok od začiatku roka

Ruské vojská na Ukrajine začali mohutnú ofenzívu na viacerých oblastiach východného frontu. V utorok o tom informovala ukrajinská tlačová agentúra UNIAN s odvolaním sa na britské spravodajské služby.

Ruské tanky na Ukrajine. Foto: Twitter Ruské tanky na Ukrajine. Foto: Twitter

Briti sa domnievajú, že ide o najvýznamnejšiu ruskú útočnú operáciu minimálne od januára roka 2023.

Podľa hodnotenia tajných služieb ruské jednotky útočia na dobre opevnené mesto Avdijivka v Doneckej oblasti. Od roku 2014 sa Avdijivka nachádza v prvej línii a je hlavnou prekážkou ruských jednotiek pri pokuse o obsadenie celej Doneckej oblasti.

„Podľa spravodajských informácií útočia útočníci na mesto s niekoľkými obrnenými prápormi. Ozbrojeným silám Ukrajiny sa pritom zatiaľ darí zadržiavať ruských okupantov, ktorí utrpeli veľké straty na ťažkej technike a personáli,“ píše UNIAN.

Ruský prezident Vladimir Putin v nedeľu vyhlásil, že ruské jednotky zaznamenávajú úspechy vo svojej ofenzíve takmer na všetkých frontoch Ukrajiny vrátane Avdijivky, o ktorú sa už niekoľko dní vedú urputné boje.

Ako informovala agentúra AFP, Putin v rozhovore pre ruskú televíziu uviedol, že „ruské jednotky zlepšujú svoje pozície takmer v celom priestore, kde sa odohráva tzv. špeciálna vojenská operácia. Táto „aktívna obrana zahŕňa veľký priestor,“ dodal Putin.

Ukrajinci, naopak, hovoria o oslabení útokov

Agentúra AP s odvolaním sa na ukrajinského predstaviteľa v utorok ráno uviedla, že niekoľkodňový pokus ruských síl útočiť na Avdijivku, naopak, slabne. Poľavenie naznačuje, že ruské úsilie o dobytie Avdiivky sa „vyčerpalo“, povedal Vitalij Barabaš, vedúci tamojšej mestskej správy, v reakcii na údajne výrazne nižší počet útokov.

Inštitút pre štúdium vojny (ISW) nedávno dodal, že 15. októbra Rusi pokračovali v ofenzíve a že akékoľvek zníženie tempa ruských útočných akcií môže byť výsledkom úpravy taktickej situácie a v najbližších dňoch sa môžu zintenzívniť snahy o obkľúčenie spomínaného mesta.

Nebenzia: Ide o novú etapu

Britské ministerstvo obrany je presvedčené, že dobytie Avdijivky, kde pred vojnou žilo asi 30-tisíc obyvateľov, z krátkodobého hľadiska stále „vyzerá nepravdepodobne“.

Ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia minulý piatok na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN povedal, že zosilnené útoky na východe predstavujú novú etapu ťaženia Moskvy na Ukrajine.

S blížiacim sa nástupom zimných podmienok, ktoré obmedzia vojenské operácie, obe strany hľadali úspechy na bojisku, ktoré by mohli oživiť ich úsilie a zvýšiť morálku.

Ukrajina spustila vlastnú protiofenzívu v júni asi pred štyrmi mesiacmi. Hoci zaznamenala čiastkové úspechy, jej priebeh ďaleko zaostáva za očakávaním jej predstaviteľov a predstaviteľov spojeneckých štátov.

(tasr/tod)