Prituhuje. „Svedkovia Lipšicovi“ sa zabetónovali vo funkciách

Daniel Lipšic Daniel Lipšic. Foto: TASR

V polícii majú po voľbách poplach. Na inšpekcii a v NAKA sa potichu udiali zvláštne veci, ktoré majú chrániť „našich ľudí“. V tomto prípade tých Lipšicových. nedotknuteľní. A trvať to môže až do ďalších volieb.

Keď bolo jasné, že progresívci nedokážu zostaviť vládu, začalo sa v polícii podozrivo veľké upratovanie.

Najskôr prišli záhadné manévre na policajnej inšpekcii, ktorá stíha vyšetrovateľov NAKA (čurillovcov) pre podozrenia, že manipulovali výpoveďami svedkov. Desať dní po voľbách prišiel na odbor špeciálnych činností inšpekcie istý pán Svitok a v neprítomnosti šéfa odboru odniesol všetky spisy o odpočúvaní čurillovcov. Poverenie mal od toho istého pána Svitoka.

Spisy vraj išli na kontrolu vedenia policajnej inšpekcie.

Vedenie inšpekcie od marca 2023 zastupuje Peter Juhás, ktorý je považovaný za ďalšieho z Lipšicových ľudí v polícii. Jeho zástupcom je Juraj Svitok (ktorý si prišiel po spisy). V širšom vedení inšpekcie je od leta aj stíhaný Pavol Ďurka z tímu čurillovcov.

Vyšetrovatelia inšpekcie, ktorí stíhajú čurillovcov, sa na postup nadriadených sťažovali ministrovi vnútra Ódorovi. Samozrejme, neúspešne.

Súbežne s čudnou operáciou so spismi prišlo ďalšie opatrenie. Lipšicova špeciálna prokuratúra zariadila, že čurillovci z NAKA a ich ochrancovia budú chránený druh. Nedotknuteľní. Nikto nesmie siahať na ich postavenie a funkcie.

Umožňuje to zákon „o oznamovateľoch trestnej činnosti“. Kto má štatút chránenej osoby, ktorá nahlásila trestnú činnosť, ten má na pracovisku nedotknuteľné postavenie. Je pod ochranou Úradu na ochranu oznamovateľov. Ochranný režim zamestnanca môže trvať aj tri roky po skončení trestného konania, v ktorom vystupuje ako oznamovateľ.

Samozrejme, zákon bol pôvodne určený na ochranu úradníkov, ktorí oznámia trestnú činnosť polícii, nie na ochranu funkcií „silovikov“ z NAKA.

Lipšicova špeciálna prokuratúra zákon využila na malý trik. Postavenie nedotknuteľných získali krátko po voľbách trestne stíhaní čurillovci (ako aktéri prípadu Rozuzlenie). Získali ho v čase, keď Šimečka vypadol z hry o novú vládu. Išlo o povolebnú poistku, aby Lipšicovi ľudia nemohli byť odvolaní z vedúcich postov v polícii. Stíhaní síce môžu byť aj ďalej, ale odstavení z funkcií nie.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami