Za Kaczyńského bolo v Poľsku viac demokracie ako za Tuska, tvrdí varšavský profesor

Pred nedeľnými parlamentnými voľbami sme sa o hospodárskom i politickom vývoji Poľska za osem rokov vlády konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) rozprávali s varšavským profesorom finančných vied Zbigniewom Krysiakom. Profesor vedie programovú radu Inštitútu pre Schumanovo myslenie (ide o francúzskeho politika Roberta Schumana, ktorý stál po vojne pri zrode európskej integrácie; Schuman si však predstavoval Európu voľnejšiu, než ako sa neskôr vyvinula). Do Prahy Krysiak prišiel na medzinárodnú konferenciu Patrimonia Sancti Adalberti nazvanú Budúcnosť strednej Európy. Takže – aká je budúcnosť Poľska a aká je budúcnosť Poľska v strednej Európe?

Prof. Zbigniew Krysiak. Zdroj: FB Prof. Zbigniew Krysiak. Zdroj: FB

Vo chvíli, keď spolu hovoríme, sa ešte nevie, ako voľby dopadnú. Ale môžete mi povedať, v akom stave je poľské hospodárstvo po dvoch vládach PiS, ktoré trvali osem rokov?

Na to je jednoduchá odpoveď. Od roku 2016 sme doteraz zažívali veľké zlepšenie. Mali sme najvyšší rast HDP tak v Európskej únii, ako aj v poľskej histórii, najnižšiu nezamestnanosť. Z niekoľkých dôvodov: napríklad vôbec nikto nemôže spochybniť, že za tejto garnitúry sa na rozhodujúce miesta dostávali profesionáli a že ministerstvá, ale aj podniky so štátnou účasťou ako napríklad PKN Orlen, majú skrátka dobré vedenie.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.