Na Orave čoskoro spustia jedinečný ekologický projekt

TVRDOŠÍN – Mesto sa snaží rozumne a ekologicky hospodáriť s odpadom. Vyrastá tu aj kompostáreň, ktorá má za cieľ zbavovať sa kuchynského odpadu ekologicky a efektívne. Primátor nám o téme prezradil viac.

dsc05143 Podľa primátora Tvrdošína Ivana Šaška by mal byť projekt hotový ešte v roku 2023. Foto: mesto Tvrdošín

Projekt realizujú z operačného programu Kvalita životného prostredia, pričom mesto Tvrdošín získalo príspevok vo výške 1,5 milióna eur. Zvyšnú čiastku, 82-tisíc eur, však budú musieť obstarať z mestského rozpočtu. Význam celého projektu spočíva v tom, že odpad nebude viac končiť na skládke odpadov. Mesto sa ho zbaví ekologicky, pričom následnú organickú hmotu bude môcť využiť v poľnohospodárstve.

„Sme zrejme jediné mesto na Orave, čo má legálnu skládku odpadov. Sme za ňu radi, pretože ostatné mestá vyvážajú odpad veľmi ďaleko. V rámci eurofondov sme už riešili viaceré projekty v tejto sfére, ako napríklad zbernú linku a zberný dvor. Teraz riešime ďalšie potreby mesta, ako aj povinnosti, ktoré nám legislatíva ukladá, aby sme lepšie nakladali s odpadom. Do konca roka by sme mali mať kompostáreň hotovú, momentálne sme v štádiu dokončovania,“ uviedol pre Žilinský Štandard primátor mesta Tvrdošín Ivan Šaško.