Šutaj Eštok o nočnej demonštrácii sily: Zelenú hranicu v noci prekročila rovná nula migrantov

V nočných hodinách z pondelka na utorok sa na hraniciach Maďarska a Slovenska uskutočnila "demonštrácia sily proti nelegálnej migrácii". Premiér Robert Fico avizoval tento krok už v pondelok večer na tlačovom brífingu na hraničnom priechode Čunovo-Rajka po boku ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka a ministra diplomacie Juraja Blanára.

Snímka obrazovky 2023-10-31 083314 Reprofoto: FB/Ministerstvo vnútra SR

Fico v pondelok na tlačovom brífingu avizoval aj pripravenosť použitia všetkých dostupných síl vrátane polície a armády. Šutaj Eštok potvrdil, že do nočnej akcie boli zapojené rádovo stovky policajtov.

Ďalšie stovky síce nemuseli nasadiť, no boli pripravené. Nechránili celú maďarsko-slovenskú hranicu, ale len miesta najviac zaťažené nelegálnou migráciou. 

Nechytili nikoho

Minister vnútra sa v utorok ráno poďakoval všetkým, ktorí sa do akcie zapojili. Výsledkom bola podľa neho „rovná nula“ zadržaných migrantov.

Na miestach, kde najčastejšie nastáva prekročenie takzvanej zelenej hranice, bola okrem policajtov či psovodov sústredená aj špeciálna technika. K dispozícii boli drony, člny či vozidlo s termovíziou zapožičané z Českej republiky. Šutaj Eštok chce týmto spôsobom suplovať ľudskú silu technikou.

Podľa ministra vnútra malo ísť o odstrašujúcu akciu. Rezort vnútra mal v úmysle dokázať, že je preň bezpečnosť hraníc absolútnou prioritou. „Takto si predstavujem silný štát, ktorý je pripravený chrániť svoje hranice a svojich občanov,“ dodal Šutaj Eštok.

Podľa ministra išlo o jednorazovú akciu, je však ochotný zopakovať ju aj s väčším nasadením techniky, „kedykoľvek bude potrebné“.

„Odmietam akúkoľvek kritiku opozície. Neviem, čo by chceli robiť, ak toto je podľa nich mrhaním finančných prostriedkov,“ dodal s dôvetkom, že si nechal vyčísliť náklady, ktoré rezortu vnútra vznikli tým, že sem za bývalej vlády prišlo 46-tisíc nelegálnych migrantov.

V blízkej budúcnosti sa minister plánuje zúčastniť na rokovaní V4 a Rakúska a Nemecka. „Verím, že budeme mať viac informácií z našich tajných služieb,“ uviedol. Na spoločnom medzištátnom rokovaní sa podľa jeho slov bude rozoberať aj to, či by slovenskí policajti mohli posilniť vonkajšiu schengenskú hranicu. „Najmä srbsko-maďarskú hranicu, ale migranti sú vynaliezaví a keď ju budeme chrániť, pôjdu napríklad cez Bulharsko,“ povedal Šutaj Eštok.

Dodal, že jeho prvá zahraničná cesta bude spoločne s Robertom Ficom smerovať do Maďarska, kde chce s premiérom Viktorom Orbánom a svojim maďarským náprotivkom rokovať o lepšej ochrane našej spoločnej hranice.

Polakovič: Akciu sme zvládli, odstrašili sme dve skupiny migrantov pri Lučenci a Veľkom Krtíši

Dočasne poverený prezident Policajného zboru Rastislav Polakovič podotkol, že „akcia v takomto rozmere sa nikdy neodohrala“. Skonštatoval však, že ju zvládli.

Polakovič spomenul dva prípady z okresov Lučenec a Veľký Krtíš, kde nasadené jednotky spozorovali dve skupiny migrantov. Keď podľa Polakoviča videli „silu,… otočili sa a išli späť na územie Maďarskej republiky“.

Fico v pondelok kritizoval prístup predchádzajúcej vlády k riešeniu situácie. V roku 2023 podľa jeho slov prekročilo hranicu so Slovenskom vyše 46-tisíc nelegálnych migrantov, čo potvrdil aj minister vnútra v utorok. Predseda vlády vyhlásil, že Slovensko je pripravené zareagovať na akúkoľvek vlnu nelegálnej migrácie.

Fico sa obával „výrazného zhoršenia migračnej situácie“ v krátkom čase, pričom narážal najmä na situáciu v Izraeli, ktorá má podľa niektorých pozorovateľov potenciál destabilizovať aj širšie územie Blízkeho východu. Prisľúbil preto, že „každý jeden nelegálny migrant, ktorý sa pokúsi prekročiť hranicu Slovenska, bude zadržaný“.

„Táto akcia slúži ako jasný signál, ktorý chceme vyslať všetkým nelegálnym migrantom, ale najmä prevádzačom, aby pochopili, že s novou vládou prichádza aj nový prístup k nelegálnej migrácii,“ doplnil v pondelok šéf rezortu vnútra Matúš Šutaj Eštok.

(luc, tasr)