V čom sa izraelsko-palestínsky konflikt podobá na Rusko a Ukrajinu a v čom nie

Posledný výbuch dlhotrvajúceho izraelsko-palestínskeho konfliktu mediálne prekryl aj vojnu na Ukrajine. Podobne ako na Ukrajine, aj v Izraeli sa vedú vojny dve. Jedna v poli, druhá v médiách, vrátane tých našich.

Pásmo Gazy je terčom odvetných izraelských náletov od 7. októbra, keď hnutie Hamas koordinovane zaútočilo na Izrael. FOTO TASR/AP Pásmo Gazy je terčom odvetných izraelských náletov od 7. októbra, keď hnutie Hamas koordinovane zaútočilo na Izrael. FOTO TASR/AP

Zatiaľ čo v mediálnej vojne okolo východoeurópskeho konfliktu doteraz vedú vojensky slabší Ukrajinci, na Blízkom východe mediálne aj vojensky víťazí Izrael. Teroristický útok rýchlo zlikvidoval, otvorený zostáva osud rukojemníkov a konečný pomer palestínskych a izraelských obetí. Pôjde o obvyklý desaťnásobok? Nezmení tento pomer prítomnosť rukojemníkov či medzinárodný tlak?

Mediálny boj sa vedie prostredníctvom najrôznejších analógií, ktoré majú ťažko zrozumiteľný konflikt urobiť pochopiteľným. Žiadna analógia nie je nikdy dokonalá, ale tie, ktoré používa mediálny a politický mainstream na obranu Izraela, sú natoľko zavádzajúce, že realitu konfliktu úplne prevracajú. Dve prevládajú: Izrael napadnutý Hamasom je ako Ukrajina napadnutá Ruskom a izraelský konflikt s Palestínčanmi je ako európsky problém s migráciou.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami