Spomienky na Izrael, keď nebol od Košíc ďaleko

Jeruzalem21 Pohľad na Jeruzalem. Foto: Eva Mikulová

KOŠICE – Svet je v pohybe, žiaľ, nie sú to len pozitívne zmeny. Najnovšie sa vojnový konflikt dotkol Izraela. I keď pri pohľade na mapu sa zdá, že táto krajina na Blízkom východe je veľmi vzdialená, nie je to tak. Ešte pred niekoľkými rokmi nebola od Košíc veľmi ďaleko.

Do Izraela sa cestujúci z Košíc dostali jednoducho a rýchlo niekoľkokrát do týždňa. Z nášho medzinárodného letiska lietala priama linka do Tel Avivu. Využívali ju izraelskí študenti študujúci u nás, obchodní cestujúci, podnikatelia, ale aj bežní turisti.

Novembrový výlet
Práve pred šiestimi rokmi, v novembri 2017, sme dve priateľky navštívili Izrael. Let na letisko Bena Guriona v Tel Avive trval niečo vyše troch hodín a očakávali sme prísne bezpečnostné kontroly a dôkladný rozhovor s colníkmi. Angličtinu totiž dobre neovládame, a samozrejme ani hebrejčinu. Po rusky sa tiež dohovoríme len slabšie. Napriek našim obavám bola kontrola na letisku jednoduchá, rýchla a priateľská. Najprv sme si však vystáli rad k samotnému pasovému okienku. Colníkovi sme odovzdali pas a povedali: „Sorry, I do not speak English. I am a tourist.“

Colníkovi to stačilo, povedal O. K. a vypísal nám víza. Tie nedávali priamo do pasu, ale osobitne na kartičke. Cestou do príletovej haly nám ešte raz skontrolovali pasy a niektorým spolucestujúcim námatkovo prezreli aj kufre. V príletovej hale sme ešte priamo na letisku vyšli eskalátormi na druhé poschodie. Tam nás navigovali tabule k autobusovým nástupištiam a taxíkom. Náš plán bol ísť do Jeruzalema, ktorý je od letiska vzdialený okolo 50 kilometrov.

V Jeruzaleme
Cesta nám trvala 45 minút a v Jeruzaleme sme sa ubytovali priamo v historickom Starom meste, čiže za hradbami. Je to unikátne miesto, kde po stáročia žijú vedľa seba moslimovia, ortodoxní židia a kresťania. Cítili sme sa tam veľmi bezpečne, ale na pokoj dohliadajú všadeprítomní vojaci. Bývali sme v moslimskej štvrti, ktorá je vlastne veľkým trhoviskom.

Naše ubytovanie bolo priamo na krížovej ceste (Via Dolorosa) a len zopár metrov od najznámejšieho chrámu Božieho hrobu, ktorý bol vystavaný v mieste Ježišovho ukrižovania, pochovania a zmŕtvychvstania (na Golgote) v terajšej Kresťanskej štvrti. Niekoľko krokov za vstupom sa nachádza Kameň pomazania. Práve tu bolo položené telo Ježiša Krista potom, čo ho dali dole z kríža.

V Starom Jeruzaleme sme navštívili i Židovskú štvrť a Múr nárekov, ktorý je najsvätejším miestom judaizmu. Nevynechali sme ani starú Arménsku štvrť a množstvo ďalších pamiatok a stavieb. Je až neuveriteľné, ako na takom malom priestore už niekoľko storočí koexistujú rôzne náboženstvá. Samozrejme, história nám dokazuje, že sa to nie vždy zaobišlo bez krviprelievania.

Tel Aviv a Jaffa
Naša cesta z Jeruzalema viedla do obchodného a politického centra Izraela – do mesta Tel Aviv. Je to moderná metropola pri Stredozemnom mori s mrakodrapmi, luxusnými obchodnými štvrťami, ale i s tradičným trhom a zaujímavými pamiatkami. My sme si vybrali hotel v atraktívnom prostredí pri plážovej promenáde, a tak sme si novembrové dni užívali v mori, ktoré malo ešte príjemnú teplotu. Piesočnatú pláž domáci Izraelčania obľubujú. Je tam množstvo športovísk, ihrísk, reštaurácií a barov. Priamo popri pláži sme pešo prišli až k starobylému ikonickému mestu Jaffa.

Jaffa je jedno z najstarších prístavných miest na svete s bohatou a rozmanitou kultúrou, ktorá kombinuje levantské, európske a nové vplyvy. Bolo osviežujúce túlať sa jeho malebnými uličkami.

Mŕtve more a cesta domov
Našu štvordňovú cestu sme zavŕšili výletom k Mŕtvemu moru pri hraniciach s Jordánskom. Z Tel Avivu sme k nemu išli autobusom a cestou sme videli beduínske kolónie. Mŕtve more je najnižšie položené a najslanšie jazero na Zemi. Leží 392 metrov pod hladinou mora. Voda v ňom obsahuje cca 35 % soli. Práve tá spôsobuje, že voda je olejnatá a nedá sa v nej plávať, ani sa ponoriť.
I my sme sa, ako každý turista, nechali nadnášať slanou vodou a bol to nezabudnuteľný zážitok. Späť sme sa vrátili do Tel Avivu a na ďalší deň ráno sme už odleteli do Košíc.

Podľa odporúčaní sme prišli na letisko už tri hodiny pred odletom, vraj kvôli ešte väčším bezpečnostným kontrolám. My sme to síce dodržali, ale zbytočne sme na letisku boli tak skoro. Je pravdou, že tentoraz od nás vyžadovali odpovede na zopár bezpečnostných otázok. Ale ani to nie je problém. Povedali sme, že sme zo Slovenska, a tak v počítači navolili slovenskú verziu otázok. Tie boli typu: Máte so sebou zbraň, drogy…?  Ešte nás odfotili, skontrolovali pasy, kufre a už sme len počkali na náš let.
I keď sme v Izraeli boli len dve ženy, cítili sme sa v ňom bezpečne. Ale už aj v roku 2017, počas nášho pobytu, neodporúčalo naše ministerstvo zahraničných vecí vstupovať na územie pásma Gazy.

Izrael nás očaril a so smútkom sledujeme, čo sa v ňom v súčasnosti deje. Pevne veríme, že sa konflikt čo najskôr skončí a život sa dostane opäť do normálnych koľají.


Ďalšie články
Frakcia Patrioti pre Európu naberá na realite aj sile. Koľko by mohla mať europoslancov?

Frakcia Patrioti pre Európu naberá na realite aj sile. Koľko by mohla mať europoslancov?

Novovznikajúca frakcia Európskeho parlamentu Patrioti pre Európu, ktorej vznik pôvodne ohlásili maďarský premiér Viktor Orbán a český expremiér Andrej Babiš, by už mala mať dostatočný počet členov, aby mohla oficiálne vzniknúť. Najnovším prírastkom majú byť národno-konzervatívne zoskupenia z viacerých západoeurópskych krajín. Kostru novej politickej aliancie tvoria od minulej...