Zrušia zákaz tekutín v príručnej batožine? Pýtali sme sa na košickom letisku

Na snímke letisko Košice 28. februára 2020. Foto: František Iván/TASR Na snímke letisko Košice 28. februára 2020. Foto: František Iván/TASR

KOŠICE – O zrušení zákazu tekutín v príručnej batožine sa hovorí už roky. Reálnejšie kontúry to začína mať v súčasnosti, keď sa už verejne medzi cestovateľmi hovorí o uvoľňovaní tohto bezpečnostného nariadenia.

„Maximálny objem 100 ml a spolu takýchto balení môže byť maximálne liter. A to všetko v priesvitných, uzatvárateľných obaloch.“ Tak toto otravné pravidlo pozná snáď každý pasažier v leteckej doprave. Je až neuveriteľné, že tento zákaz platí už 17 rokov! Prijal sa ako bezpečnostná reakcia na pokusy teroristov o výrobu výbušniny z tekutín počas letov z Londýna do USA a Kanady.

Prvý pokus o uvoľnenie tohto bezpečnostného predpisu urobili europoslanci ešte v roku 2007, ale pre technické problémy to neprešlo. Nové, citlivejšie 3D skenery sú však už realitou a úspešne sa testujú na niektorých európskych letiskách, najmä vo Veľkej Británii, ale aj v Španielsku, Francúzsku a pod.

Nové bezpečnostné technológie tak umožňujú cestujúcemu vziať na palubu až 2 000 ml (2 litre). Technológia okrem zvýšenia povoleného množstva tekutín prinesie aj skrátenie času pri letiskovej kontrole.

Ako je to teda na slovenských letiskách? Sú už na to pripravení? „Nevieme sa k tomu vyjadriť. Neevidujeme žiadne nariadenie, ktoré by obsahovalo uvedený zákaz zrušiť. Ani na slovenskej, ani na európskej úrovni,“ informoval Košický Štandard letecký a obchodný manažér Juraj Toth.

Na čo by si teda mali dať cestujúci pri kontrole pozor? Na čo zvyčajne pasažieri zabúdajú? „Cestujúcim sa niekedy stáva, že zabúdajú deklarovať tekutiny v zmysle pokynov, max. balenie 100 ml obsahu obalu na tekutiny v priesvitnom uzatvárateľnom obale. Následne sú prekvapení, ak musia tekutiny vo väčších baleniach (nad 100 ml) odovzdať. Neuvedomujú si, že tekutinami sa rozumejú napríklad aj med, šaláty či iné tekuté potraviny. Na druhej strane, väčšie a ťažšie predmety, ako sú napríklad mlynčeky na mäso či statívy k fotoaparátom, patria výlučne do podanej batožiny,“ dodáva Juraj Toth.


Ďalšie články
Frakcia Patrioti pre Európu naberá na realite aj sile. Koľko by mohla mať europoslancov?

Frakcia Patrioti pre Európu naberá na realite aj sile. Koľko by mohla mať europoslancov?

Novovznikajúca frakcia Európskeho parlamentu Patrioti pre Európu, ktorej vznik pôvodne ohlásili maďarský premiér Viktor Orbán a český expremiér Andrej Babiš, by už mala mať dostatočný počet členov, aby mohla oficiálne vzniknúť. Najnovším prírastkom majú byť národno-konzervatívne zoskupenia z viacerých západoeurópskych krajín. Kostru novej politickej aliancie tvoria od minulej...