Zelenú energiu si budú môcť dovoliť aj chudobné domácnosti. Z dotačného projektu si prerozdelia desiatky miliónov eur

V projekte Zelená domácnostiam došlo k dôležitej zmene. Po novom majú poskytované dotácie prispieť nielen k ozeleneniu slovenskej energetiky, ale aj k riešeniu energetickej chudoby. Predstavitelia Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry (SIEA) oznámili zámer špeciálne podporiť domácnosti, ktoré sú buď ohrozené, alebo zasiahnuté energetickou chudobou. Má pre ne vyčlenených dovedna 29,6 milióna eur.

pexels-kindel-media-9875423 Ilustračný obrázok: Pexels

Cieľom projektu Zelená domácnostiam je zvýšiť kapacitu výroby energie z obnoviteľných zdrojov (OZE) o minimálne 280 MW. Podľa nových informácií SIEA bol v rámci projektu definovaný aj ďalší cieľ, a to poskytovanie podpory pre domácnosti ohrozené energetickou chudobou.

Podpora inštalácie malých zariadení na využitie OZE sa bude robiť prostredníctvom poukážok, ktoré budú vydávané na základe žiadosti podanej domácnosťou a po aktivácii poukážky zhotoviteľom. Vydávanie a preplácanie poukážok z nového projektu sa začne až v prvom štvrťroku 2024. Už teraz je však možné realizovať inštalácie zariadení, ktoré bude možné podporiť.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami