Program vlády je na kultúrno-etickom fronte plachý

Je to už takmer desať rokov, čo slovenský parlament schválil nejaký väčší návrh v kultúrno-etických témach (ochranu manželstva muža a ženy v ústave). Odvtedy sa konzervatívci zameriavajú hlavne na brzdenie liberálnej a progresívnej agendy. Programové vyhlásenie vlády naznačuje, že šance na posun nie sú veľké ani v tomto volebnom období.

kuffovci Štefan Kuffa, Tomáš Taraba a Filip Kuffa. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Na Slovensku je z toho už priam folklór. Strany, ktoré sa hlásia ku konzervativizmu a zároveň sú členmi vládnej koalície, nedokážu v kultúrno-etických témach ani napriek silným predvolebným sľubom nič zásadné zmeniť. A preto sa snažia ako úspech predávať to, že udržali aspoň súčasný stav.

To následne využije jedna či viacero opozičných strán, ktoré koaličnú konzervatívnu stranu kritizujú a tvrdia, že keby boli pri moci oni, presadili by oveľa viac. No po tom, čo sa k moci skutočne dostanú, stane sa im presne to isté. Teda v národnom a konzervatívnom programe nedosiahnu žiadne väčšie úspechy a snažia sa hlavne brzdiť druhú stranu – progresívcov.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.