Minister úradníckej vlády vzal odstupné dvakrát. Chýba aj transparentnosť, ktorou sa nedávno zaštiťoval

Prvé rokovanie vlády SR Na snímke minister hospodárstva SR Peter Dovhun počas prvého rokovania vlády. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Peter Dovhun, ktorý zastával v úradníckej vláde prezidentky Zuzany Čaputovej post ministra hospodárstva, zobral za posledné týždne odstupné hneď dvakrát. V stredu na to upozornila agentúra SITA.

Prvé sa viaže k ukončeniu jeho niekoľkomesačného pôsobenia vo vláde, keďže ministri majú podľa zákona na odstupné nárok.

Druhé zas zinkasoval po návrate do svojho predošlého pôsobiska, štátnej energetickej spoločnosti Slovenská elektrizačná prenosová sústava (SEPS), kde zastával post generálneho riaditeľa. Z pokračovania vo funkcii však napokon nič nebolo a Dovhun sa aktuálne venuje rodine a oddychu.

„Napriek proklamovanej transparentnosti odmeňovania zo strany súčasného vedenia tejto akciovej spoločnosti sú údaje o odstupnom neverejné, s odvolaním sa na chýbajúci súhlas dotknutej osoby,“ všíma si SITA.

Dovhun pritom ešte vo februárových odpovediach pre Nový čas posilňoval imidž transparentnosti podniku, keď zverejnil výšku platov vedenia a takisto vzorec na výpočet výšky odmien, čo sľúbil v marci roku 2021 pre Aktuality.

Dovhun pre Nový čas konkrétne priznal, že jeho mesačný plat predstavuje 6-tisíc eur za denné riadenie spoločnosti a asi 2-tisíc eur za riadenie predstavenstva. Pokiaľ ide o odmeny, za minulý rok zinkasoval takmer 101-tisíc eur. Dovhun teda v súčte za rok 2022 zarobil takmer 200-tisíc eur.

Exminister pre úplnosť argumentoval, že aj tak zarobil o 25 percent menej ako jeho predchodca vo funkcii v roku 2019. „Zároveň po voľbách 2020 klesol počet členov vrcholového manažmentu, čo prinieslo ďalšie úspory. Za jeden rok tak SEPS na mzdách top manažérov, oproti minulosti, ušetrí viac ako milión eur,“ odpovedal Novému času.

SITA tvrdí, že Dovhun sa na čele podniku, ktorý má pod palcom kritickú infraštruktúru, ocitol prekvapivo. V tejto súvislosti upozornila že mená, ktoré vzišli podľa vtedajšieho ministra financií Eduarda Hegera z najtransparentnejšieho výberového konania, boli známe pred jeho oficiálnym ukončením.

„V predstavenstve strategickej energetickej spoločnosti s kritickou infraštruktúrou sa tak objavili aj dvaja páni z finančného lízingového sektora bez predchádzajúcich skúseností z energetického odvetvia. Personálne rozpaky posilnilo aj menovanie Dovhunovho kolegu z Gratexu (Štefana Dobáka) do predstavenstva dcérskej spoločnosti OKTE,“ rekapituluje SITA.


Ďalšie články