Americká ambasáda na Slovensku udelila ocenenie s názvom „Žena s odvahou“ biologickému mužovi

Zara Kromková Veľvyslanec USA na Slovensku Gautam Rana a Zara Kromková. Foto: TASR/Pavol Zachar

Veľvyslanectvo USA na Slovensku v utorok udeľovalo Ceny za ochranu ľudských práv za rok 2023. Cenu s názvom „Žena s odvahou“ však získal biologický muž.

Veľvyslanec Spojených štátov pri tejto príležitosti odovzdal tri ceny – Ochrankyňa ľudských práv, Cenu Jána Kuciaka a Žena s odvahou. Poslednú menovanú cenu určenú špeciálne pre ženy však získal biologický muž. Je ním transsexuál vystupujúci pod menom Zara Kromková.

Podľa TASR získal transsexuál cenu za „odvahu a vytrvalosť v neustálej snahe o dosiahnutie rovnakých práv pre LGBTQI+ ľudí“. Veľvyslanec Rana vyzdvihol, že Kromková „patrí k najvýraznejším tváram a hlasom transrodových ľudí na Slovensku, je spoluzakladateľkou komunitného a poradenského centra Prizma v Košiciach a tiež aktívne pomáhala LGBTQI+ ľuďom utekajúcich pred vojnou na Ukrajine. Zároveň sa po útoku na Tepláreň stala jednou z líderiek kampane za práva a bezpečnosť tejto komunity Ide nám o život.“

Čo poskytuje centrum Prizma

Poradenské centrum Prizma poskytuje aj „pomoc pri získavaní zdravotnej starostlivosti spojenej s tranzíciou“, do ktorej tradične patrí užívanie hormónov opačného pohlavia alebo chirurgické odstraňovanie zdravých reprodukčných orgánov. Okrem toho v minulosti usporiadalo aj workshop na tému drag queen, čo sú vyzývavé tance mužov prezlečených za ženy.

Cenu transsexuálovi odovzdal veľvyslanec USA na Slovensku Gautam Rana, ktorý tu pôsobí od septembra minulého roka. Ten počas svojho príhovoru povedal, že veľvyslanectvo bude pozorne „vnímať, ako vláda reaguje na neustále volanie po zlepšeniach v oblasti ľudských práv“.

Ocenenie Žena s odvahou v minulosti získali novinárky Monika Tódová (Denník N) či Zuzana Petková, ktorá dnes pôsobí v nadácii Zastavme korupciu.

Cenu Ochrankyňa ľudských práv tento rok veľvyslanec udelil právničke Alexandre Malangone. Cenu Jána Kuciaka za transparentnosť získal končiaci riaditeľ Slovenskej inšpekcie životného prostredia Ján Jenčo.

Vo svete sa odohralo viacero podobných prípadov

Transsexuál vystupujúci pod menom Zara Kromková je pravdepodobne prvým mužom na Slovensku, ktorému bola udelená cena venovaná špeciálne ženám. V zahraničí sme však už zaznamenali viacero podobných prípadov.

Len nedávno britský homosexuálny magazín Attitude vyhlásil za ženu roka transsexuála menom Dylan Mulvaney. Ten sa „preslávil“ sériou videí na sociálnej sieti Tik Tok s názvom „365 dní dievčenského života“ a neskôr aj tým, že si ho za tvár svojej kampane vybrala značka piva Bud Light, čo firme následne spôsobilo obrovské prepady v tržbách.

Transsexuál menom Geena Rocero, ktorý vystupuje ako ženská modelka, bol tento rok jedným z laureátov ocenenia Žena roka, ktorý každý rok vyhlasuje časopis Glamour. Časopis Time zas titulom Žena roka v minulom roku ocenil medzi ďalšími laureátkami aj Michaelu Jaé Rodriguez, transsexuála, ktorý v tom istom roku získal aj Zlatý glóbus za najlepšiu herečku.


Ďalšie články