So žiadosťou o starobnú penziu pokojne počkajte. O koľko stúpnu existujúce dôchodky od januára, prezradí kalkulačka

Už pár mesiacov sú dôchodky na Slovensku diskutovanou témou, a to nielen pre predvolebné sľuby, ale aj napríklad s dilemou, kedy o penziu požiadať v súvislosti s valorizáciami, ktoré rok 2023 priniesol. Aktuálne sú už parametre na výpočet na budúci rok známe, preto Sociálna poisťovňa pripravila kalkulačku na výpočet od 1. januára 2024.

full-shot-senior-people-sitting-bench-park (1) Dôchodcovia na lavičke. Ilustračná foto: Freepik.com

Štandard sa podrobnejšie venoval čakateľom na starobný dôchodok a v septembri priniesol aj niektoré predikcie. Vychádzali síce z odhadov, v decembri sa však zistenia potvrdili. Ukázalo sa, že žiadateľ, ktorému vznikne nárok na dôchodok v roku 2023, nemá čakať na ten nasledujúci. Dve tohtoročné valorizácie a ďalšie zvýšenie od januára mu prinesie v porovnaní s penzistom, ktorý by otáľal so žiadosťou do nového roka, približne o 15 až 20 eur na konečnej sume viac.

Spomenuté okolnosti a aj zmeny týkajúce sa predčasných dôchodkov, do ktorých je od tohto roka možné odísť skôr, spôsobili Sociálnej poisťovni značný nápor.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.