Streľba v centre Prahy: Hlásia viac ako 14 mŕtvych a desiatky zranených. Strelca sa podarilo eliminovať, predtým zabil aj svojho otca

Podľa policajného prezidenta Martin Vondráška zahynulo pri streľbe 14 ľudí, viac ako 24 je zranených, vyhlásil na tlačovej konferencii. Strelcom bol 24-ročný študent Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej. Strelca zatiaľ české médiá označujú ako David K. Totožnosť obetí doposiaľ nie je známa.

praha Záchranári pri budove Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej. Foto: TASR/AP

Minister vnútra Vít Rakušan a policajný prezident Martin Vondrášek vystúpili na tlačovej konferencii po tragickej udalosti, ktorá sa stala na Filozofickej fakulte v Prahe. „Polícia dostala o 12:20 hodine informáciu, že 24-ročný muž údajne odišiel z obce Hostouň do Prahy s tým, že si chce vziať život. V obci, z ktorej odišiel, bol nájdený mŕtvy muž, išlo o otca útočníka,“ povedal policajný prezident. Išlo podľa neho o vopred premyslený útok.

„Keby polícia nevstúpila do budovy v priebehu niekoľkých minút, páchateľ by o 15:20 nebol mŕtvy na streche a obetí by bolo podstatne viac,“ povedal šéf polície o rýchlosti zásahu.

Podľa jeho slov bol útočník legálnym držiteľom zbraní. Doma ich podľa polície mal celý arzenál. Podľa Vondráška polícia preveruje aj zariadenie, ktoré pripomína nástražný výbušný systém.

Polícia pracuje s verziou, že strelec na Karlovej univerzite má na svedomí aj dve obete v Klánoviciach, kde minulý týždeň neznámy páchateľ zabil muža a jeho dvojmesačné dieťa. „Náhodne vybrané obete mužom bez kriminálnej minulosti,“ uviedol policajný prezident.

Študent mal psychické problémy

Podľa denníka iDnes David K. na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej študoval na Ústave svetových dejín. Tento rok v máji za bakalársku prácu získal cenu Mariana Szyjkowského udeľovanú Poľským inštitútom.

Ústav vedie profesor Václav Horčička. Na Davida si však podľa iDnes výraznejšie nepamätá. „Môj študent to nebol, možno som sa s ním ani nestretol. A ak áno, tak len letmo,“ popísal Horčička.

Študent, ktorý na fakulte strieľal, mal podľa informácií iDnes psychické problémy. Podľa polície mieril do školy na prednášku, ktorá sa však mala konať na Celetnej ulici. Polícia mala informácie, že strelec tam bude mať prednášku a danú budovu preto evakuovala.

Prečo nakoniec zamieril do budovy na Námestí Jána Palacha, nie je známe. Policajti potvrdili, že si na sociálnej sieti písal zápisky, ktoré naznačujú, že vraždenie plánoval. Na Telegrame údajne napísal, že nenávidí svet. Podľa policajného prezidenta Martina Vondráška sa „ten človek inšpiroval obdobnou hroznou udalosťou v zahraničí“.

Vo svojom príspevku na Telegrame podľa Vondráška uviedol, že jeho profil bude slúžiť ako denník jeho plánov na streľbu v škole a prípadne aj samovraždu. Neskôr potom napísal, že ho inšpirovala Alina Afanaskina, ktorá 7. decembra strieľala v škole v ruskom Brjansku, kde zahynuli dvaja ľudia a ona sama spáchala samovraždu. Mladý muž písal, že vždy chcel zabíjať, alebo že chce zabiť sám seba. Posledný príspevok napísal 19. decembra, keď písal o neznesiteľnom tinnite (hučanie v ušiach, pozn. redakcie).

https://twitter.com/MyLordBebo/status/1737875571009351767

Zbraň bola podľa Jana Skalického z Asociácie výrobcov a predajcov zbraní a streliva poloautomatická puška typu AR-15. Podľa polície nič nenasvedčuje tomu, že by strelec z Filozofickej fakulty mal komplicov a bol súčasťou medzinárodnej siete teroristov. Strelec spáchal samovraždu a aj polícia proti nemu použila zbraň.

Ako prebehol útok

TV Nova informovala, že strelec stál na streche Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej, z miesta sa údajne ozval aj výbuch.

Budovu školy opustili niektorí študenti, ďalší ľudia v okolí dostali pokyn, aby sa zabarikádovali. Na mieste zasahuje polícia a mieria tam všetky zložky integrovaného záchranného systému. Námestie Jana Palacha aj okolie školy je uzavreté, odklonili tam dopravu a ľudí vyzvali, aby sa nezdržiavali v okolí.

Po 17. hodine prišli k budove Filozofickej fakulty v Prahe aj pyrotechnici. Budovu vtedy už úspešne evakuovali, ale polícia mala podozrenie, že sa v nej môžu nachádzať výbušniny. To sa nakoniec nepotvrdilo.

Najprv hlásili 11 mŕtvych a 20 zranených

„Na základe prvotných informácií môžeme potvrdiť, že na mieste sú mŕtvi aj zranení ľudia,“ potvrdila polícia a vyzvala ľudí, aby sa v okolí nepohybovali a nevychádzali z domu, pretože zásah stále pokračuje.

Záchranná služba informovala, že na miesto vyrazilo veľké množstvo jej posádok a tiež špeciálne vozidlo, ktoré sa používa pri hromadných nešťastiach. Krátko pred 17. hodinou záchranné zložky pôvodne informovali, že mŕtvych bolo 11 vrátane strelca, ale upozornili, že počty sa môžu meniť. 

Fiala zrušil svoj program, podľa primátora Prahy sa takýmto nešťastiam nedá predísť

Premiér Petr Fiala (ODS) zrušil svoj pracovný program v Olomouci a pre streľbu na filozofickej fakulte sa chystá do Prahy. Vyzval ľudí, aby rešpektovali odporúčania záchranných zložiek.

Aj minister vnútra Vít Rakušan (STAN) vyzval občanov, aby rešpektovali pokyny polície, lebo situácia je vážna.

Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) uviedol, že sa zhodou okolností nachádza v budove neďaleko filozofickej fakulty. „Polícia nás tu vlastne zadržala, nestihli sme odísť,“ povedal. „Je to tragédia, ktorá sa vyskytuje v modernom svete. Vždy sme si mysleli, že ide o záležitosť, ktorá sa nás netýka. Teraz sa ukazuje, že náš svet sa, žiaľ, mení a problém individuálneho strelca sa objavuje aj u nás,“ povedal. Najhoršie podľa neho je, že ide o veci, ktorým sa nedá predísť

Študenti sa zabarikádovali v učebniach

Pred 17. hodinou si študenti fakulty medzi sebou na internete posúvali informácie, že ľudia sú zamknutí v učebniach či knižnici a že sa evakuujú aj študenti z učební v Celetnej ulici.

Študenti zabarikádovaní vo vnútri fakulty popísali, že videli padať dievča, ktoré sa chcelo zachrániť zlezením z balkóna, tvrdí iDnes.

Ďalšie fotografie zachytávajú študentov a pedagógov, ktorí sa pred strelcom schovávali na streche.

(tasr, tn cz)


Rodičovský dôchodok čelil útoku krátko po nástupe novej vlády. Zdroje sa už vtedy hľadali v takzvanej asignačnej dani, za čo sa na ministra práce Erika Tomáša valila z viacerých strán ostrá kritika. Táto renta nakoniec…
Prejsť na článok
Odchodom z klubu SNS sa nám otvárajú ruky a môžeme kritizovať aj niektoré veci ministrov za SNS, hovorí poslanec Pavel Ľupták z Národnej koalície pre denník Štandard.
Prejsť na článok
Vládna moc sa rozhodla regulovať novinársku obec novými pravidlami, ako zavedením určitého typu vzdelania pre novinárov a vytvorením mediálneho úradu. Tieto legislatívne zásahy nielenže nič nevyriešia, ale aj môžu byť v rozpore s európskym právom.…
Prejsť na článok
Najnovšie dáta k deficitu verejných financií, ktoré zverejnil v pondelok Štatistický úrad SR, hovoria jasne. Konsolidácia bola a ostáva témou číslo jedna.
Prejsť na článok
Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Pacienti…
Prejsť na článok