Európsky rodičovský certifikát. Alebo ako prepašovať do EÚ nové formy rodičovstva zadnými dvierkami

Europoslanci sa 13. decembra v pomere hlasov 366 ku 145 vyslovili za návrh zákona, podľa ktorého by všetky členské štáty uznávali rodičovstvo bez ohľadu na druh rodiny dieťaťa, spôsob jeho počatia alebo vynosenia. Nosná argumentácia sa odvoláva na práva dieťaťa.

PES Social Summit in Porto Maria-Manuel Leitão-Marques. Foto: Profimedia.sk

„Žiadne dieťa by nemalo byť diskriminované z dôvodu jeho rodinnej príslušnosti alebo narodenia. Z čisto právneho hľadiska je v súčasnosti možné, že deti pri vstupe do niektorých členských štátov EÚ stratia svojich rodičov. To je neprijateľné. Týmto hlasovaním sa približujeme k cieľu zabezpečiť, že ak ste rodičom v jednom členskom štáte, budete rodičmi aj vo všetkých ostatných členských štátoch,“ povedala po plenárnom zasadnutí europoslankyňa Maria-Manuel Leitão-Marques.

Raz rodič, všade rodič!

V praxi to môže napríklad znamenať, že homosexuálny pár s deťmi, ktorý sa presťahuje z liberálnejšieho členského štátu EÚ do konzervatívnejšieho, by po novom nemal problém s uznaním svojho zákonného rodičovstva aj tam. Garantovať by to mal cezhraničný európsky rodičovský certifikát, ktorý by ušetril doterajšie finančne nákladné a časovo náročné súdne procesy.

Krajiny EÚ by tak po novom mali povinnosť vždy a automaticky uznávať rodičovstvo bez ohľadu na to, ako bolo dieťa počaté. Je to jeden zo sľubov predsedníčky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej, ktorá v roku 2020 uviedla, že v rámci stratégie rovnosti LGBTIQ bude „presadzovať aj vzájomné uznávanie rodinných vzťahov v EÚ. Ak ste rodič v jednej krajine, ste rodičom v každej krajine“.

Ľavica: Dva milióny neuznaných rodičovstiev

Na pozadí tejto iniciatívy sú dva milióny detí, ktoré sa podľa Európskeho parlamentu v súčasnosti nachádzajú v situácii, keď ich rodičov iná krajina EÚ neuznáva.

Európsky parlament síce priznáva členským štátom možnosť internej regulácie uznania rodičovstva, zároveň im však chce uprieť možnosť odmietnuť formy rodičovstva z iných krajín EÚ.

Predpokladajme, že určitá forma rodičovstva je nezlučiteľná s ich „verejnou politikou“. V takom prípade môžu krajiny EÚ odmietnuť určité formy rodičovstva, tvrdí parlament na svojej internetovej stránke. Každý prípad sa však musí posudzovať individuálne, aby sa predišlo diskriminácii detí rodičov rovnakého pohlavia alebo detí z takzvaných dúhových rodín. Za návrh sa vyslovil najmä holandský europoslanec Kim van Sparrentak z ľavicovej skupiny Zelení – Európska slobodná aliancia.

Pravica: Dieťa ako produkt dospelých

Hlavný argument kritikov tohto nariadenia sa týka neprimeraného zasahovania do kompetencií členských štátov. EÚ by týmto návrhom de facto uznala prax surrogátneho materstva. Podľa španielskej europoslankyne Margarity de la Pisovej tak Európska únia robí ďalší krok v komercializácii dieťaťa.

„Otvoriť tieto dvere znamená ukončiť rodičovstvo ako prirodzenú vec. Dieťa sa tak čoraz viac podobá na produkt,“ povedala matka deviatich detí pre CNE a dodala, že tento návrh je v prvom rade o záujmoch dospelých a nie dieťaťa. „Toto nie je boj za práva detí, ale za práva dospelých.“

Organizácia Právo na život pre všetkých vidí problém v rozšírení pojmu „rodičovstvo“ na všetky možné formy vzťahov medzi deťmi a dospelými. Predsedníčka organizácie Cornelia Kaminski zdôraznila, že „rodičovstvo sa nedá kúpiť“. Je absurdné argumentovať dobrom dieťa, konkrétne v prípade náhradného materstva, ktoré dobro dieťaťa, naopak, jednoznačne ohrozuje. Princíp subsidiarity nedovoľuje prepašovať „zadnými dvierkami“ nariadenie v rozpore s vnútroštátnymi normami.   

Pravda uprostred?

Kresťanskí demokrati z Európskej ľudovej strany sú nespokojní s vyhláseniami oboch politických spektier. „Neprečítali si tento návrh poriadne,“ argumentuje Helmut Geuking z Kresťanskej nemeckej strany pre rodinu. „Spočiatku som bol tiež proti, pretože som si myslel, že ide o LGBT témy, ale bol som zle informovaný. Deti nemôžu za to, ak sa ich rodičia presťahujú do zahraničia, a my chceme nájsť pre nich riešenie.“

Ďalšia cesta návrhu zákona

Holandský reformovaný poslanec EP Bert-Jan Ruissen a niekoľko ďalších poslancov predložili pozmeňujúce a doplňujúce návrhy, aby prax náhradného materstva bola vylúčená ako forma reprodukcie uznaná rodičovským certifikátom. Tento pozmeňujúci návrh však neprešiel, čo Ruissen označil ako sklamanie. „Európsky parlament predtým povedal ‚nie‘ komerčnému náhradnému materstvu. Teraz však chce prinútiť krajiny, aby uznali prax náhradného materstva.“

Pripomeňme, že Európsky parlament má pri tomto hlasovaní len poradnú úlohu a vyjadruje ním svoje stanovisko k obsahu návrhu. Následne začne o tomto návrhu diskutovať Európska rada. Napriek tomu existuje len minimálna šanca, že bude európsky rodičovský certifikát schválený s takýmto obsahom. Legislatíva, ktorá prekračuje hranice členských krajín, si vyžaduje ich jednomyseľné prijatie. Viaceré krajiny vrátane Talianska a Maďarska však už tento návrh odmietli.