FOTO Vianoce prezidenta Rudolfa Schustera: Výnimočne má v jednej z izieb vlak...

KOŠICE – O bývalom prezidentovi Rudolfovi Schusterovi je známe, že Vianoce vždy prežíva so svojimi najbližšími. Ich počet sa však rokmi mení. Okrem vnúčat pribudli do rodiny Schusterovcov už aj tri pravnúčatá. Aj preto sa v tomto roku prezident s dcérou Ingrid rozhodli premeniť jednu z izieb ich domu v Čermeli na herňu.

Otec s deťmi. Na archívnom zábere je prezident s deťmi Ingrid a Petrom, ktoré sa po smrti maminy Ireny stali otcovou oporou. Foto: Archív R. Sch.

Priestoru dominuje niečo naozaj nevídané. „Položili sme koľajnice a na ne malý vláčik, na ktorom sa najmladší Elroy (2) vozí. Doplnili sme tam aj iné dekorácie, ktoré sa deťom páčia,“ vysvetľuje prezident. Spomenie, že v herni nechýbajú ani rozprávkové postavičky, ale ani zvieratká, zimná krajina, malý vianočný stromček, snehuliačik, svietiace sane so sobím záprahom a knihy. „Šarlotka je prváčka a sestrička Marion ju už tiež dorastá, tak aj im sme museli pripraviť niečo také, čo ich zaujme.“ Malá školáčka si podľa slov hrdého pradedka veľmi dobre rozumie s tetou Ingrid. „Najstaršia pravnučka je mimoriadne šikovná a múdra. S mojou dcérou sa veľa rozprávajú, možno aj preto je hlavnou hrdinkou kníh, ktoré dcéra napísala pre deti, práve dievčatko s menom mojej pravnučky (Šarlotka a jej bábika Elsa, Šarlotkina šatôčka – pozn. red.),“ prezradil prezident verejnosti pomerne málo známu informáciu.

Schusterovci však nebudú sedieť len doma, medzi sviatkami vyrazia na niekoľko dní do Tatier. Zaujímalo nás, či sa prezident vyberie aj do milovaného Medzeva. „Nie, keďže nemám tam už nikoho. Sestra Agnesa, ktorú sme volali Neta, zomrela vlani vo veku nedožitých 99 rokov. Ostal som z piatich súrodencov už len ja sám. Idem tam už len vtedy, ak príde nejaká návšteva. Pozrieme si hámor alebo múzeum kinematografie, ktoré nesie meno našej rodiny,“ hovorí so smútkom v hlase.

Obrátime preto list a pýtame sa na jeho tvorbu. „Chystám do tlače knihu Protokol bez protokolu a začal som písať ďalšiu, s názvom Primátorské poviedky pre pravnukov. Už moje vnučky sa ma neraz pýtali, ako som riešil problémy mesta Košice, keď som bol v úrade. Reč bude o zrušení magnezitky, o potôčiku na Hlavnej, kam sa vytratila voda z Mlynského náhonu, tiež zaujímavosti o detskej železničke, ale aj o tom, ako sa podarilo dostať do Košíc megastar svetovej opernej scény Luciana Pavarottiho či ďalšie zaujímavosti.