Nosenie červenej bielizne či vyhadzovanie nábytku z okien. Takto vítajú nový rok na juhu Talianska

Fireworks light up Naples in celebration of the New Year Novoročný ohňostroj v Neapole. Foto: Profimedia.sk

Počas môjho pobytu v Neapole som menil kalendár dvakrát. Inak povedané, dvakrát som zakúsil silvestrovské oslavy temperamentných južanov. Môj prvý Silvester bol pre mňa veľkým sklamaním, keď som naivne čakal, že uvidím ohňostroje.

Neapolčania ohňostroje odpaľujú neustále po celý rok. Či je deň, alebo noc, každá oslava narodenín, menín, svadby, birmovky či príchod vzácneho hosťa je vhodná príležitosť. Obchody s „fuochi d’artificio“, teda s „ohňami umenia“, sú na každom rohu a otvorené celoročne. Prečo som teda na Nový rok žiadne nevidel? Pre hustý dym.

Bola to zrejme z časti aj hmla, ktorá sa zmiešala s dymom z petárd a ohňostrojov, ktoré už od rána odpaľovali po celom meste. Výsledkom bola hmla taká hustá, že som videl od seba len do vzdialenosti natiahnutej ruky. Viete si predstaviť, ako zle sa presúvalo autom. No vy by ste riskovali ísť pešo, keď vám bolo jasné, čo všetko vodiči v okoloidúcich autách (ne)vidia?

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Domov Srdca – Slovakia (@domovsrdca)

Situácia v meste je však kritická už od rána. Niektoré výbušniny sú tak silné, že sa po nich otriasajú predmety v okolitých domoch. Už počas dňa sa mesto začína ponárať do dymu. Najkritickejším časom je polnoc. Vtedy je vyslovene nebezpečné prechádzať po ulici.

Pozor si treba dávať aj na padajúce skrine


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami