Novoročná mágia má svoju moc: Pozor na to, čo vtedy jete, robíte i hovoríte!

SLOVENSKO – Naši predkovia verili, že prvý deň nového roka napovedá to, aké budú nasledujúce dni i mesiace. Povery a symboly novoročného dňa mali svoju mágiu a prenášali sa z generácie na generáciu. Na povery nedopustili, keďže verili, že ich nedodržaním si môžu privolať biedu, chorobu, ale aj smrť. Nie nadarmo sa hovorilo: Ako na Nový rok, tak po celý rok.

Nový rok - mágia Ak chcete, aby ste boli v novom roku šťastní, zdraví a bohatí, dávajte si pozor, čo v ten deň robíte a ako sa správate. Fotokoláž: fcb Tom Drobena/Shutterstock

Dospelé osadenstvo rodiny sa v daný deň vyhýbalo hádkam a nedorozumeniam. Facky a nadávky boli neprípustné. Rodičia dbali na to, aby boli deti poslušné a nehašterili sa. Prať a následne vešať v tento sviatočný deň bielizeň bol hriech, keďže sa hovorilo, že by sa v dome niekto obesil. Nesmelo sa zametať ani upratovať, aby sa nevymietlo z domu šťastie. Odpadky a smeti museli počkať na vynesenie až do nasledujúceho dňa, ináč by to bolo predzvesťou úmrtia v rodine. Ručné práce ako vyšívanie, šitie a pletenie „zaviazali“ sliepky, a tie neznášali vajíčka.

Kto rád chodí doma bosý, v prvý deň roka nech to nerobí, mohlo by mu potom chýbať v dome niečo z potrebných materiálnych vecí. Nemali by sme nič požičiavať susedom, ale ani my si brať niečo od nich. Domáce panie by mali byť pri varení opatrné, aby nerozbili riad, taniere či poháre, znamená to nešťastie.

Dôležitou súčasťou novoročnej mágie bolo jedlo, ktoré domáci na Nový rok konzumovali. Na stole nesmeli chýbať bravčovina, novoročná kapustnica alebo šošovicová polievka s klobásou a mäsom. Jedenie rýb, hydiny a králičieho mäsa bolo tabu. Šťastie by potom domácim odletelo, odplávalo, alebo sa rozutekalo a s ním by sa rozkotúľali aj peniaze. Okrem mäsitých pokrmov symbolom zdravia, šťastia a bohatstva boli aj strukoviny, jedlá s makom a orechmi.

Nový rok privítajme veselo a s úsmevom, s pozitívnymi myšlienkami a prianím všetkého najlepšieho najbližšej rodine i susedom. Nech je ten nastupujúci rok oveľa lepší, krajší a pokojnejší, ako bol ten starý.


Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok
Nielen zvolenie predsedu parlamentu je poznačené sporom medzi koaličnými stranami Hlas a SNS. Ďalšou témou je spor o zloženie Rady STVR a osobu nového generálneho riaditeľa telerozhlasu.
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok