Nové zistenia o útoku v Prahe: Strelec si na zbrane zobral úver, ruský telegramový účet mu zrejme nepatril

Stre¾ba na Univerzite Karlovej v Prahe si vyžiadala 14 obetí Policajti pred budovou Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej. Foto TASR/AP

Dvadsaťštyriročný útočník z Filozofickej fakulty Karlovej univerzity pred tromi mesiacmi absolvoval kurz na obranu, kde sa učil ako sa zabarikádovať pred útočníkom. Podľa českej polície je pravdepodobnosť, že telegramový účet nepatril strelcovi, približne 90 percent.

Informáciu, že útočník, ktorý v Prahe zabil štrnásť ľudí, si zobral úver za niekoľko desiatok tisíc eur zverejnilo české médium idnes.cz. Podľa bližšie nešpecifikovaného zdroju nie je jasné, či strelcovi poskytla úver banka alebo nebanková spoločnosť. Je možné, že za úver sa útočník zaručil nehnuteľnosťou, čo by vysvetľovalo, ako mohla byť dvadsaťštyriročnému študentovi schválená taká vysoká suma.

Česká polícia sa odmietla vyjadriť, či danú skutočnosť skúma. Útok z 21. decembra spáchal útočník s poloautomatickou puškou AR-10 a na miesto útoku si vraj priniesol aj brokovnicu. Podľa medializovaných informácií mal útočník v legálnej držbe celkovo 8 zbraní.

Polícia neverí v spojenie telegramového účtu v ruštine s útočníkom z Prahy

Český policajný prezident Martin Vondrášek sa vyjadril, že k spojeniu účtu na sociálnej sieti so strelcom z Filozofickej fakulty Karlovej univerzity ešte len zbiera dôkazy, ale podľa zdrojov z polície je táto verzia už pravdepodobne vylúčená, píše český Denník N. Jeden zo zdrojov uviedol:

„Informácie, ktoré zhromažďujeme, poukazujú na to, že ide o najpravdepodobnejšiu verziu, ale konečný verdikt bude vyhlásený až po skončení vyšetrovania.“ Pravdepodobnosť, že účet nepatril útočníkovi, má byť podľa zdrojov z polície približne 90 percent. Vyšetrovatelia čakajú na informácie od správcu sociálnej siete, ktorý však s políciou v podobných prípadoch komunikuje sporadicky.“

Daný účet na sociálnej sieti Telegram pridával príspevky v ruštine, pričom jeho autor vyjadril túžbu spáchať útok, pri ktorom zomrie čo najviac ľudí. Inšpiroval sa údajne útokom z ruského Brjanska z decembra 2023, pri ktorom zomrel jeden študent a päť ľudí bolo zranených. Momentálne je účet deaktivovaný. 

Inštruktori z kurzu obrany si útočníka nepamätali

Zdeněk Charvát zo spoločnosti Hard Task Training sa vyjadril, že útočník z Prahy v ich spoločnosti absolvoval kurz obrany. „Bol s nami na kurze, kde sa učí, ako chrániť rodinu. Napríklad, čo robiť, keď sa k vám domov vkradne páchateľ. Ako sa má správať, ako sa má zabarikádovať. Alebo na druhej strane, keď idete domov a sú vylomené dvere a vidíte tam niekoho, opäť, ako sa zachovať v takej situácii,“ opísal Charvát.

Ďalej uviedol, že na kurze sa nepracuje so strelnými zbraňami ale so zbraňami, ktoré prirovnal k airsoftovým zbraniam. Inštruktori si útočníka nepamätali pre množstvo účastníkov, ktorí kurzy v počte 6 000 ľudí ročne absolvovali, povedal Charvát.

(dennikn.cz, idnes.cz)


Ďalšie články