Vyvolení a oholení

KOŠICE – Vďaka samospráve sa na nudu nemožno sťažovať, práve naopak. Hlavne koncom roka bolo „vzrúšo“. Možno až priveľké. Navyše je pravdepodobnosť hraničiaca s istotou, že nuda nehrozí ani tento rok.

Mestské zastupiteľstvo Košice Mestské zastupiteľstvo Košice. Ilustračné foto: Boris Macko

A potom to všetko, čomu sme sa prizerali v minulom roku, vyústi do selekcie, komu poskytnú primátor či predseda kraja rozhovor, a komu nie. Podobne i v prípade funkcií, zákaziek, projektov platí princíp vyvolených. A ak do toho začne niekto vŕtať, dostane sa na čiernu listinu. V tom lepšom prípade si vyslúži režim ignorácie. Prípadne triedenie, na čo šéfstvo ráči odpovedať, a na čo nie.

Niet sa čo čudovať, všetko so všetkým súvisí. Na jednej strane je tu nárek samospráv, v tomto prípade hlavne mesta, že peniaze nie sú. Dokonca hrozí nútená správa. O tom, aké pomery panujú v dopravnom podniku, ani nehovoriac. Samosprávny kraj nie je výnimka. Padlo viacero obvinení, niektorí, vieme ktorí, si dokonca posedeli vo vyšetrovacej väzbe a sú obvinení zo spáchania trestných činov. Iste, platí prezumpcia neviny.

Lenže existujú aj nepísané zákony, morálka a etika. Nuž a potom sa vynárajú priame, jasné otázky. Na ne potrebujeme priame, jasné odpovede. Nuž a to je problém. Niekedy len otravný, inokedy rovno nebezpečný.

Lebo existujú vyvolení a tí majú svoj svet, do ktorého sa bežný smrteľník nedostane. On je ten oholený. Ako ovečka, ktorú treba podojiť a ostrihať. V preklade: Opäť platiť zvýšené poplatky a dane. A blahosklonne mávnuť rukou nad prešľapmi spomínaných vyvolených. Im sú dobrí len na platenie daní a počúvanie sľubov pred voľbami…


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok