Danko zbiera podpisy na kandidatúru za prezidenta. Začal útokom na Pellegriniho, nazval ho cukríkovým liberálom

Andrej Danko sa „pripravuje na možnosti“ a začal zbierať podpisy na svoju prezidentskú kandidatúru. Uviedol to v rozhovore pre Plusku a televíziu Joj24. Šéf národniarov pristúpil k tomuto kroku preto, lebo Peter Pellegrini sa stále nerozhodol a odmietol otvorenie koaličnej zmluvy v prípade, že by vo voľbách zvíťazil.

andrej danko Andrej Danko. Foto: Jakub Kotian/TASR

Podpredseda parlamentu Andrej Danko tvrdí, že za tri dni vyzbieral tisíc podpisov, za desať dní sa počet podpisov vyšplhal na 10-tisíc. V zmysle zákona ich musí vyzbierať 15-tisíc.

Danko však deklaroval, že definitívne rozhodnutie o jeho možnej kandidatúre za prezidenta ešte nepadlo. Pripravuje si iba „karty na stôl“, aby podľa vlastných slov mohol rokovať s Pellegrinim a Štefanom Harabinom. Ak sa nedohodnú, Danko je pripravený kandidovať.

Danko od kampane očakáva, že novinári prezidentských kandidátov „doslova vyzlečú“ a budú sa pozerať aj na to, „kto bude prvá dáma“. Pre Joj24 označil Pellegriniho za „cukríkového“.

Danko si myslí, že „ak niekto rozbije koalíciu, tak to bude liberálne krídlo Hlasu, pretože na mnohých hodnotách sa rozchádzame“.

Pre Danka by bol najlepším kandidátom Fico, pre voličov by bol prijateľný Harabin

Dankova kandidatúra závisí podľa jeho vyjadrení od správania Harabina a Pellegriniho, ale aj od toho, či bude kandidovať Robert Fico. „Jediný, koho rešpektujem v politike a chcem, aby kandidoval za prezidenta, je Fico. Pellegrini vyrástol pri Ficovi,“ povedal.

Fico podľa neho prezidentskú kandidatúru odmieta preto, „lebo je rafinovaný a chce Pellegriniho vytlačiť ako štít do boja“. Ak by sa však Fico stal prezidentom, SNS by na premiérsky post podporila Pellegriniho.

Pokiaľ by národniari nepostavili vlastného kandidáta, Danko je presvedčený, že pre voličov SNS by bol Harabin prijateľnejší ako Pellegrini. Obaja majú podľa Danka úplne iné hodnoty. „V mnohých veciach je problém voliť Pellegriniho u nášho voliča veľký. V tom som mu chcel pomôcť, aby sme vysvetlili niektoré, povedzme, špecifiká,“ uviedol Danko.

Pellegrini robí chybu, Korčok ho môže poraziť

Danko podľa vlastných slov nečakal, že za relatívne krátky čas vyzbiera dve tretiny podpisov. „Takže áno, zaväzuje ma to, a o to ľahšie sa mi v mnohých veciach rozpráva s Pellegrinim,“ uviedol Danko s tým, že je mu „už jedno, čo Pellegrini urobí“.

Podpredsedovi národniarov však prekáža, že ak Pellegrini „pôjde takýmto spôsobom na prezidenta, tak prehrá s Korčokom. Za to si ponesie zodpovednosť on, pretože naťahuje kampaň, nehovorí jasne, čo chce a Korčok nie je hocikto a má toľko peňazí, že Pellegrinimu sa o tom ani nesníva“.

„Ak si Pellegrini bude naťahovať prezidentskú kampaň a bude si myslieť, že všetko dosiahne, tak na konci dňa, tak ako nevyhral voľby, môže dopadnúť zle aj v prezidentských,“ varoval Danko predsedu Hlasu.

Danko sa otvorene vyjadril aj k súkromiu predsedu Hlasu. „Ak idete za prezidenta, novinári vás doslova vyzlečú. Budú sa pozerať, kto je prvá dáma,“ povedal. „Určite by o zdravotnom stave kandidáta na prezidenta mali občania všetko vedieť, vrátane jeho orientácie a vrátane akéhokoľvek jeho maniera, správania a finančnej hotovosti,“ uviedol Danko.

„Takže áno, každý kandidát sa musí pripraviť nielen na to, či sa vie usmievať a rozprávať po nemecky, rusky alebo anglicky, ale musí tiež povedať, koľko má detí, koho má rád, s kým žije, z čoho je financovaná kampaň, a potom si ľudia vyberú,“ doplnil.

„Ja vám poviem, aký som, na rozdiel od Pellegriniho. Ale to si nechám na február. Ak sa nedohodnem s Pellegrinim, budem jeho tvrdý súper,“ uviedol.

SNS koalíciu nerozbije, reaguje Danko na Pellegriniho

„Máme len jedného koaličného partnera, ktorý sa obáva, ako sa to všetko ide rozpadnúť,“ vyjadril sa Pellegrini začiatkom týždňa na adresu Andreja Danka. Koalícia Smeru, Hlasu a SNS by sa podľa súčasného predsedu parlamentu rozpadla len vtedy, ak by sa tak „rozhodol urobiť Andrej Danko s SNS“.

Danko v rozhovore koaličnému partnerovi oponoval. „To si od Pellegriniho vyprosím. Ak niekto rozbije koalíciu, bude to liberálne krídlo Hlasu. Andrej Danko kryl chrbát Ficovi a Pellegrinimu štyri roky. Nikdy sme vládu nerozbili,“ reagoval šéf SNS.

„Ja vás ubezpečujem, že na rozdiel od Pellegriniho so Šimečkom kávu nepijem. Na rozdiel od Pellegriniho sa nepodliezam prezidentke,“ vyhlásil Danko.

(luc, tasr, sita)