Zvíťazili symboly, ktoré prekračujú hranice. O dizajne nových eurobankoviek budú Európania hlasovať opäť

Prieskum, v ktorom sa každý Európan mohol vyjadriť k téme dizajnu eurobankoviek, sa uskutočnil počas posledných letných prázdnin. Európsku centrálnu banku zaujímal názor ľudí na plánovanú novú sériu našej spoločnej meny. Mohli tak za konkrétne návrhy hlasovať priamo prostredníctvom webovej stránky regulátora. Už sú známe tie, ktoré postupujú.

Lagardová na bankovej konferencii v Hannoveri Christine Lagardová. Foto: TASR/DPA

Celý proces sa však zďaleka nekončí. Konečné rozhodnutie o návrhu bankoviek dostala do rúk Rada guvernérov. Práve tá ku koncu novembra informovala, že témy budúcich eurových bankoviek vybrala. „Veľmi nás teší vysoká účasť na našom online prieskume,“ doplnila prezidentka Európskej centrálnej banky Christine Lagardová.

Od 10. júla do 31. augusta 2023 prišlo na tento prieskum 376-tisíc platných odpovedí. Medzi respondentmi nakoniec najviac rezonovali témy „Európska kultúra“ a „Rieky a vtáky“. V záujme maximálneho zohľadnenia preferencií verejnosti Rada guvernérov súhlasila so spojením tém „Rieky: vody života v Európe“ a „Vtáky: slobodné, odolné a inšpiratívne“ do jednej témy inšpirovanej prírodou.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.