Prudký sneh uväznil na švédskej diaľnici vyše tisíc vozidiel. Spojazdnia ju až v piatok ráno

Švédsky snehový chaos takmer deň blokoval vyše tisíc vozidiel. Kalamita sa udiala na hlavnej ceste E22 v oblasti Skåne na juhu Švédska. Ešte stále sa z cestnej infraštruktúry nepodarilo vyslobodiť všetky kamióny.

CORRECTION_Sweden_Weather955608009907 Autá uviaznuté na švédskej diaľnici E22. Foto: TASR/AP

Záchranári celú noc zo stredy na štvrtok oslobodzovali a evakuovali vodičov. Na mieste pomáha aj armáda, ktorá uväzneným a vyslobodeným vodičom priniesla potraviny a vodu. Účastníkmi kalamity boli aj deti, zvieratá a diabetici, ktorí potrebovali zdravotnú pomoc. Záchranári cestujúcim poradili, aby sa do áut vrátili až neskôr.

Polícia, pohotovostné služby a snežné pluhy pracovali celú noc, aby pomohli uviaznutým vodičom. Vozovku upravili tak, aby stredom mohli bezpečne prejsť sanitky.

Chaos nastal počas extrémne chladného počasia, ktoré zasiahlo časti Švédska, Fínska a Nórska. V Dánsku snehové búrky zablokovali vodičov na diaľnici pri Aarhuse. Vo Švédsku v utorok večer zaznamenali meteorológovia najchladnejšiu noc za posledných 25 rokov, teploty klesli na mínus 43,6 stupňov Celzia.

Problémy na E22 sa začali v stredu približne o 09:00 miestneho času, keď sneženie spôsobilo neprejazdnosť hlavnej cesty v oboch smeroch medzi mestami Hörby a Kristianstad. Stovky áut skončili v snehových závejoch. „Je to totálny chaos. Sneží tak husto, že cesta je zasypaná len polhodiny po odhrnutí snehu,“ povedala policajná hovorkyňa Evelina Olssonová.

Autobusy a vlaky v regióne Skåne odstavili a úrady vyzvali ľudí, aby sa vyhli cestovaniu, ktoré nie je nevyhnutné.

Autá uviaznuté na švédskej diaľnici E22. Foto: TASR/AP

Podľa oficiálnych vyjadrení zostali od štvrtkového rána vo svojich vozidlách len vodiči nákladných áut. Vo štvrtok poobede úrady uviedli, že stále pracujú na oslobodení približne 180 kamiónov.

O 17:00 švédsky dopravný úrad oznámil, že na E22 vyslali približne 60 ťažkých nákladných vozidiel, aby odstránili kamióny, ktoré tam stále sú. O 18:00 zostalo na mieste približne 50 nákladných vozidiel. „Odstraňovacie práce prebiehajú dobre a pokračujú podľa plánu. Niektoré nákladné vozidlá sú však v priekope, čo je trochu problematické,“ povedal Markku Reinikainen, manažér siete SOS International.

Polícia informovala, že podmienky sa začínajú pomaly zlepšovať, ale dodala, že cesta bude sprejazdnená najskôr v piatok o 09:00.

Kamióny uviaznuté na švédskej diaľnici E22. Foto: TASR/AP

Vládna moc sa rozhodla regulovať novinársku obec novými pravidlami, ako zavedením určitého typu vzdelania pre novinárov a vytvorením mediálneho úradu. Tieto legislatívne zásahy nielenže nič nevyriešia, ale aj môžu byť v rozpore s európskym právom.…
Prejsť na článok
Najnovšie dáta k deficitu verejných financií, ktoré zverejnil v pondelok Štatistický úrad SR, hovoria jasne. Konsolidácia bola a ostáva témou číslo jedna.
Prejsť na článok
Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Pacienti…
Prejsť na článok