Výročie potopenia Titanicu. Pred jeho koncom sa na palube pilo slávne prešporské víno

BRATISLAVA – V noci zo 14. na 15. apríla stroskotal Titanic počas svojej prvej plavby. Pripomíname si 112. výročie. S Titanicom sa spájajú aj najslávnejšie dejiny vinárskej Rače a Prešporka a vínami, ktoré dorábal a po celom svete predával Jakub Palugyay a jeho dvaja synovia Jozef a František.

Apoštolská pivnica firmz Palugaz skrývala státisíce litrov vína, Foto Palugay and sons Apoštolská pivnica firmy Palugyay skrývala státisíce litrov prvotriedneho vína. Foto : Palugyay and sons

Značka vín Chateau Palugyay sa už v 19. storočí radila medzi najlepšie vína sveta. Hostinský, vinár a veľkopodnikateľ v mnohom predbehol svoju dobu. Jeho inšpirujúci životný príbeh môže slúžiť za vzor aj dnešným moderným podnikateľom.

Rača je vinohradnícke mestečko pri Bratislave známe kvalitnými vínami, vinármi a zaujímavou vinárskou históriou. No v rámci Bratislavy nie je jediným miestom, kde sa darilo pestovaniu vínnej révy až do takej miery, že sa ich vína preslávili všade vo svete.

Začínal ako obyčajný hostinský, bol milý k hosťom a mal výnimočnú kuchyňu

Vinárske impérium, ktoré nemalo v strednej Európe obdobu a rozsahom výroby ju nenašlo vlastne dodnes, založil v rakúsko-uhorskom Prešporku Jakub Palugyay (1819 až 1885), podnikavý pán z Liptovskej Palúdzky.

Napriek tomu, že uplynulo vyše dvesto rokov od jeho narodenia, je aj dnes prototypom moderného podnikateľa s vínom. Počnúc jeho pestovaním a končiac obchodom, spojeným s moderným marketingom. Svoju oslnivú kariéru pritom odštartoval ako „obyčajný“ hostinský.

Nemecké noviny Frankfurter Zeitung ho v roku 1863 opísali takto: „Pán Palugay je človek jemných spôsobov a čistých mravov. Priateľského a ústretového správania. Jeho excelentná kuchyňa uspokojí aj toho najnáročnejšieho gurmána a ponúka sezóne zodpovedajúci, vynikajúci výber jedál.“

V Bratislave sa spopularizoval Jakub Palugay v roku 1844, keď sa stal nájomcom hostinca Železná studienka. Bol to veľmi populárny hostinec v Mlynskej doline.

Tá bola vtedy kúpeľným strediskom. Stretávali sa tam turisti, kúpeľní hostia, šľachtici, aj parlamentní poslanci. Medzi nimi aj Lajos Kossuth, ktorý sem chodil s maďarskými poslancami pre skvelé jedlo a veľkú ponuku tokajských vín a bol Palugayov osobný priateľ.

Pán Palugay mal po celý svoj život aj silné sociálne cítenie

Kamarátstvo Palugyayho a Kossutha pokračovalo aj v marci 1848. Vtedy bol už Palugyay nájomcom hostinca v hoteli Zelený strom, ktorý stál na dnešnom Hviezdoslavovom námestí na mieste Carltonu.

Kossuth vyhlásil marcové zákony z balkóna hotela, a predstavil L. Battyhyánya, prvého zvoleného premiéra Maďarska (Balkón existuje dodnes, v maďarskom meste Cegléd, v záhrade kostola, kde ho umiestnilo miestne múzeum L. Kossutha v roku 1996).

Po páde revolúcie 1848 chceli ruskí vojaci ubytovaní v Prešporku vyťať na tomto námestí stromy, aby si mohli založiť oheň. No Palugyay im daroval vlastné zásoby dreva, určeného na grilovanie, aby zachránil stáročné platany.

Palugyay bol známy aj svojou dobročinnosťou. V jeho hostinci bolo každý deň prestreté pre 12, neskôr pre 24 chudobných študentov, ktorí tu jedli zdarma. Palugyayovi pomáhalo v komunikácii s vtedajšou spoločenskou elitou perfektné džentlmenské vystupovanie a k jeho sláve prispela veľkou mierou výborná kuchyňa a delikátne vína.

Neprekvapuje, že Hotel u zeleného stromu zabezpečoval catering pre cisára Františka Jozefa, počas jeho návštevy Prešporku. Na veľkej slávnosti pri vysvätení Ostrihomskej katedrály (1856), pili hostia len jeho vína. Šampanské Palugay (na veľkej výstave vín v Paríži 1900 hlavná cena) aj jeho preslávená Frankovka modrá, kraľovali mestským slávnostiam aj veľkým prešporským bálom a kongresom.

Rakúsko-Uhorsko Palugyayovcom nestačilo, vyvážali vína do celého sveta a postavili aj vínovod

V roku 1864 začala firma Jakuba Palugyaya exportovať svoje značkové vína do zahraničia. Aj do tak vzdialených krajín ako je Mexiko či USA. Práve vtedy začali vína Jakuba Palugyaya (najmä tokajské sorty a rizlingy) získavať významné ocenenia na medzinárodných výstavách v Terste, Bruseli, Sydney, Viedni, Paríži a Melbourne.

K titulu dvorného dodávateľa mexického cisára a vojvodu z Nassau, pribudli tituly dvorného dodávateľa belgického kráľa a arcivojvodu Jozefa. V roku 1871 sa podnik Palugyay stáva dvorným cisárskym a kráľovským rakúsko-uhorským dodávateľom vín. Značka vína Palugyay sa stala známou prakticky po celom svete.

V rokoch 1873 až 1879 bol postavený palác Palugyayho podľa plánov architekta Ignáca Feiglera ml. v paladiánskom štýle. Palác slúžil ako bydlisko rodiny, ale aj ako továreň s rozsiahlym systémom pivníc (existuje aj druhý Palugyayho palác v Bratislave, na Hlavnom námestí. Dal ho postaviť druhý syn Jakuba, František, od roku 1880 má na sebe známky francúzskeho baroka).

Koncom 19. storočia bol palác na Pražskej ulici spojený s miestnou železničnou stanicou unikátnym podzemným, 100-metrovým vínovodom. Spomenuté vínne potrubie existovalo ešte v roku 1940. Okrem vínovodu sa mohli Palugyayovci pochváliť aj svojimi pivnicami.

Nachádzali sa tu stroje, ktoré dokázali v tom čase prepraviť až 150 vedier vína za hodinu (cca 2 500 litrov) zo suda do suda. Moderné výkonné stroje umyli a zazátkovali dvetisíc fliaš denne. Známa bola aj čistota pivníc firmy Palugyay, ktoré kontrolovali majitelia bielou rukavičkou. Umyté fľaše sa ešte pred naplnením preplachovali vínom.

Poriadok, najmodernejšia technická vybavenosť, originálne logistické riešenia a vínovod. Aj oni hovoria o tom, prečo firma Palugyay predbehla dobu. No nielen ako výrobcovia a nedostižní predajcovia. Palugyayov syn Jozef si potrpel na perfektné adjustovanie vína.

Osobne dohliadal na atraktívny tvar fliaš, módnu grafiku etikiet a najkvalitnejší korok na výrobu štupľov. Úspechy na medzinárodných výstavách otvorili Palugyayovým vínam dvere do najlepších, svetových reštaurácií.

Ale aj cestu na paluby luxusných zámorských lodí. Nie všetci vedia, že jedna z najlepších kolekcií palugyayovského vína sa potopila s posádkou a cestujúcimi Titanicu. Na dne mora je dodnes 8-tisíc fliaš výberových vín značky Palugyay z ročníkov 1900 až 1910.

Výskumník Peter Ballard pri objavení vraku Titanicu okolo 250 fliaš vín vytiahol na palubu svojej prieskumnej lode. Šampanské značky Moet aj Palugyay otvorila a ochutnala jeho posádka. Bolo pitné, svieže a dobre vychladené.

Značka Palugyay uchvacuje dámy až do dnešných čias

Našťastie, príbeh znamenitého Chateau Palugyay má zásluhou vinárstva Villa Vino Rača svoje pokračovanie, a tak si toto krásne víno môžeme vychutnať aj dnes. Znalci vín určite vedia, že vinárstvo Villa Vino Rača ponúka vína od kategórie „Výber z hrozna“ a vyššie.

Pri niektorých, veľmi vydarených vínach nájdeme aj kategóriu „Neskorý zber“. Milovníci ružového vína určite ocenia Cabernet Sauvignon Rosé. Pokiaľ ide o skvelé červené vína z kolekcie Palugyay musíte vyskúšať Cabernet Sauvignon a skvostnú Frankovku modrú.

Tí, ktorí si potrpia na hrozienkový výber, by si mali vychutnať Frankovku modrú v ružovom prevedení, ktorá je dezertnou, sladkou lahôdkou.

Pre elegantné dámy ponuku uzatvára akostné šumivé víno Blanc Brut, ktoré je vyrábané klasickou metódou kvasenia vo fľaši. Jeho zamatová, smotanovo-limetková vôňa, elegantne prechádza do jemnej biskvitovej chute a zanecháva príjemný a svieži záver na podnebí.

Palugyayov palác na Pražskej ulici bol spojený so železničnou stanicou vínovodom. Foto: Wikipedia
Jakub Palugyay, múdrý, skúsený podnikateľ s veľkou víziou. Foto: Palugyay S
Fľaše vín z potopeného Titanicu, medzi nimi aj 8-tisíc vín značky Palugay. Foto: P. Ballard Exp
Šampanské značky Palugyay, medzi oboma fľaškami je časový úsek vyše 100 rokov. Foto: Palugyay S

SNS pre zníženie dane v gastro sektore a zachovanie dane z pridanej hodnoty na úrovni 23 percent umožnila zníženie rodičovského dôchodku a daňového bonusu na deti.
Prejsť na článok
Dlhé čakanie sa skončilo. Investori čakali viac ako štyri roky, šesť mesiacov a tri dni, kým americký Federálny rezervný systém začne znižovať úrokové sadzby.
Prejsť na článok