VIDEO: V Prievidzi otvoria mestské jasle. Rodičov budú stáť mesačne niekoľko stoviek

PRIEVIDZA – Radnica začne od marca tohto roku poskytovať novú sociálnu službu v podobe mestských jaslí.

detske jasle titulna Mesto Prievidza otvára nové mestské jasle. Foto: Stanislav Vavro

Hlavným cieľom projektu, na ktorý Prievidza v minulosti získala nenávratné finančné prostriedky, je vytvoriť podmienky na zosúladenie rodinného a pracovného života obyvateľov a lepšie začlenenie žien s deťmi do troch rokov na trh práce, informovala primátorka mesta Katarína Macháčková.

Mestské jasle sú umiestnené v samostatnom pavilóne v areáli MŠ na Ul. A. Mišúta. Objekt je koncipovaný ako bezbariérový a pozostáva z dvoch oddelení, z ktorých každé disponuje šatňou, herňou a miestnosťou, ktorá slúži ako spálňa s celkovou kapacitou 20 detí,“ uviedla pre Trenčiansky Štandard počas prehliadky hovorkyňa mesta Zuzana Krajčiová.

Videoreportáž: Mesto Prievidza otvára nové mestské jasle. Zdroj: Stanislav Vavro

Ako ďalej uviedla, samozrejmosťou sú sociálne zariadenia vybavené okrem umývadiel a toaliet aj sprchou a prebaľovacím pultom. Priestory sú kompletne nové. Súčasťou je aj kuchynka, ktorá bude slúžiť na servírovanie jedál.

„Pri vstupe nechýba ani samostatná miestnosť na uloženie kočíkov. Príprava jedál sa bude realizovať v priľahlom hospodárskom pavilóne a následne bude jedlo prepravené do prípravne jedál jednotlivých tried, kde sa jedlo servíruje,“ konštatovala hovorkyňa.

Zmien sa dočkalo aj detské ihrisko, ktoré rozšírili o nové herné prvky a výsadbu.

„Mám veľkú radosť, že sa nám úspešne podarilo dokončiť tak významný sociálny projekt, ktorý umožní komplexne doriešiť starostlivosť o deti v predškolskom veku, a to o to viac, že budeme najlacnejšími detskými jasľami na území mesta,“ vyjadrila sa primátorka mesta Katarína Macháčková.

„Mestské jasle sú určené pre všetky deti vo veku od jedného do troch rokov a svoje brány otvoria prvým deťom v marci tohto roku,“ doplnila Krajčiová.

Poplatok za jasle vrátane stravy, režijných nákladov, samozrejme, vrátane plienok a všetkého, čo s tým súvisí, sa pohybuje vo výške 429 eur na mesiac.

Záujemci o umiestnenie detí nájdu prihlášku spolu s pokynmi a bližšími informáciami na webstránke mesta Prievidza v časti „školstvo a sociálne oddelenie“.

„Pre deti je následne pripravených 8 opatrovateliek, ktoré sa o ne budú plne starať,“ uzavrela hovorkyňa.

Mesto Prievidza začína od marca tohto roku poskytovať novú sociálnu službu v podobe mestských jaslí. Foto: Stanislav Vavro

Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac