Keď mŕtvy novinár neprekáža

Gonzalo-Lira Gonzalo Lira. Reprofoto: Twitter

Vladimír Palko píše o živote a smrti americko-čilského blogera a spisovateľa Gonzala Liru, ktorý na začiatku tohto roku zomrel v ukrajinskom väzení. Ponúka porovnanie tohto politického väzňa s Alexejom Navaľným.

V Štandarde sme informovali, že v ukrajinskom väzení zomrel spisovateľ, novinár a bloger Gonzalo Lira. Americký občan čilského pôvodu Lira žil roky v Charkove, kde sa oženil a mal dieťa.

Nikdy som o ňom nepočul až do jari 2022, kedy sa medzinárodná blogosféra začala vypytovať, prečo sa Gonzalo Lira odmlčal a kde zmizol. Lira sa objavil o pár dní, videoblogeri ho vyspovedali a Lira povedal, že ho niekoľko dní zadržiavala a vypočúvala ukrajinská tajná služba SBU. Nechcel o tom veľa hovoriť, povedal, že je v poriadku. Trochu sa pritom aj usmieval.  

Bol kontroverzný

Zisťoval som si o ňom veci. Bol aj spisovateľ. V 90. rokoch napísal špionážny thriller a dobre na ňom zarobil.

Niektoré informácie o ňom boli kontroverzné. Vraj sa vyjadroval mizogynisticky (neúctivo voči ženám). Tie výroky som nevidel, ale ako ho poznám z videoblogov, zrejme nevhodne žartoval.

Masakru v Buči vraj označil za fejk. To nemal robiť. Dôkazy na to nemal a ide tu o vážnu vec. Vládu v Kyjeve označil za neonacistickú. Nie je taká. Len zvelebuje Banderu, Šucheviča a podobných. Niektoré západné médiá ho obviňovali zo šírenia ruskej propagandy.

Hovoril som si, opatrne s ním.

Po prepustení z niekoľkodňového zadržania normálne pôsobil ďalej ako videobloger. Občas som jeho videoblogy sledoval. Hovoril o vojne na Ukrajine, ale aj o potenciálnych iných konfliktoch. Nebolo to nič agresívne, ani extrémne, bolo to pútavé, veľakrát som musel súhlasiť, miestami som nesúhlasil. Hovoril žoviálne, s úsmevom, vždy si pri tom zapálil cigaretu. V otázke Ukrajiny tam bolo cítiť sympatie k Rusku. V Charkove to nie je nič mimoriadne.

Druhé zatknutie bolo horšie

SBU zatkla Liru druhýkrát v máji 2023 a to už dopadol horšie. Záznam zo zatknutia zhotovený SBU možno nájsť na YouTube napríklad tu (okolo 5:29).

Prokurátor ho obvinil z výroby a šírenia proruských dezinformácií, ospravedlňovania ruskej invázie a ďalších trestných činov politického charakteru. Po čase bol prepustený do domáceho väzenia. V júli sa pokúsil prejsť cez hranicu do Maďarska. Pár kilometrov pred hranicou nahral posledné video a zverejnil ho. Popísal, že vo väzení bol mučený spoluväzňami. Povedal, že ak sa mu nepodarí prejsť cez hranicu, znamená to, že bol opäť zatknutý. Už nevyzeral veselo ako pol roka predtým.

A tak to aj dopadlo.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami