Kaliňák: s USA rokujeme o dodaní Patriotu. Vrtuľníky Viper sú čerešničkou na torte, ale my nemáme tú tortu

Vojna na Ukrajine nemá vojenské riešenie. Je čas začať hovoriť o mierových rokovaniach. Vyhlásil to podpredseda vlády a minister obrany Robert Kaliňák (Smer) v nedeľnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12. Podľa podpredsedníčky Výboru Národnej rady SR pre európske záležitosti Vladimíry Marcinkovej (SaS) je v slovenskom záujme, aby sme naďalej susedili s Ukrajinou, nie Ruskom.

10. schôdza kabinetu Na snímke podpredseda vlády a minister obrany SR Robert Kaliòák (SMER-SD) prichádza na 10. rokovanie vlády v Bratislave v stredu 20. decembra 2023. Foto: Pavel Neubauer/TASR

„Bez ohľadu na to, ako sa konflikt skončí, Ukrajina bude mať vždy hranice s Ruskom. Nevysťahuje sa. Mierová snaha je to, čo najviac potrebuje,“ povedal Kaliňák.

Situácia na fronte je podľa neho momentálne zamrznutá. Vzhľadom na stav, v akom sa momentálne vojenský konflikt nachádza, treba začať hovoriť o mierových rokovaniach. Angažovať by sa v tom mali lídri Európskej únie i USA.

Marcinková Kaliňáka obvinila z toho, že používa putinovskú rétoriku. „Moja mama je z Ukrajiny, pani poslankyňa. Je príslušníčkou národnostnej menšiny,“ ohradil sa minister. „Prestaňte čítať literatúru len z jednej krajiny, a skúste si vytvoriť objektívny obraz o tom, čo sa deje. Nečítajte Sme, nečítajte Denník N, lebo to zužuje váš pohľad,“ vytkol jej Kaliňák.

Dodal, že vláda sa neriadi tým, čo povie Vladimir Putin, lebo „keď bolo v roku 2014 treba zachrániť Ukrajinu pre zamrznutím, tak sme zaviedli reverzný tok plynu,“ hoci z toho v Kremli neboli nadšení.

Podľa Marcinkovej je v bezpečnostnom, hospodárskom aj politickom záujme Slovenska, aby krajina naďalej susedila s Ukrajinou, nie s Ruskom, a aby vyšla Ukrajina ako demokratická a nezávislá krajina. Podľa nej sú plány prezidenta Ruska Vladimira Putina širšie, ako len ovládnutie Ukrajiny. Čím je preto podľa nej Ukrajina úspešnejšia, tým ďalej je Rusko od Slovenska. Prikláňa sa tiež k mierovým rokovaniam.

Rokovali sme v Užhorode, lebo sme susedné štáty

V súvislosti s miestom rokovaní premiéra Roberta Fica (Smer) s ukrajinským náprotivkom Denysom Šmyhaľom v Užhorode nevidí Kaliňák nič zlé. Miesto bolo vybraté aj preto, lebo obe krajiny sú susedmi a aj v súvislosti s rokovaním vlády SR. „Nikomu nepodliezame, nikoho neadorujeme,“ odkázal.

Odmietol tvrdenia, že by sa Fico bál ísť do Kyjeva. Obhajoval jeho výroky o vojenskej situácii v Kyjeve. Poukázal na to, že obdobne medializovaná situácia bola v minulosti napríklad v Bejrúte či Afganistane.

V súvislosti s Ficovými výrokmi hovorí Marcinková o bagatelizovaní, nedôstojnosti a neúcte voči ľuďom, ktorí každý deň žijú v strachu. Vyzýva na rešpekt. Odkazuje, že ak sa slovenský premiér nebojí vycestovať do ukrajinského hlavného mesta, nech tak urobí. Dodala, že táto vláda sa nepripojila k odsudzujúcemu memorandu, že KĽDR dodáva rakety Rusku.

Kaliňák kontroval, že informácie o raketách z KĽDR pochádzajú z Ukrajiny. „Takisto sme mali informácie o ruskej rakete v Poľsku, z ktorej sa vykľula ukrajinská raketa,“ spresnil.

S USA rokujeme o dodaní patriotu

Kaliňák odmietal medializované informácie, že by zahraničné spravodajské služby prestali so Slovenskom zdieľať citlivé informácie a my sme sa tak dostali do izolácie. Tvrdí, že sa diskusie zintenzívnili.

Za jednu z najväčších výziev označuje masívnu podporu protivzdušnej obrany chrániacej celé Slovensko. „My sme ako holé batoľa v strede lúky, čo nemá žiadnu vlastnú protivzdušnú obranu,“ povedal a zároveň kritizoval bývalú vládu za odovzdanie zbraňových systémov a lietadiel Mig-29 Ukrajine.

Poďakoval sa Talianom, ktorí nám poskytli systém SAMP/T, ale spresnil, že ten je na letisku Kuchyňa a neschráni celé územie Slovenska. Okrem toho budeme musieť žiadať o predĺženie tejto ochrany, lebo na prelome marca a apríla bude končiť.

Marcinková uviedla, že krajiny V4 náš vzdušný priestor chránia, ale Kaliňák povedal, že iba ako „partneri s výhradami“ a keby nastal vojnový stav, protivzdušnú obranu by z nášho územia stiahli.

Patrebujeme protivzdušnú obranu s dlhým doletom, preto rokujeme s USA o dodaní Patriotu. „Každý občan si platí dane, preto by ten ochranný dáždnik mal chrániť každého,“ ozrejmil minister. Vysvetlil, že by chcel zľavu 700 miliónov eur, ktorú nám poskytli USA na nákup bojových vrtuľníkov Viper, využiť radšej na Patrioty. Vipery sú podľa neho útočné zbrane a sú „čerešničkou na torte, ale my nemáme tú tortu“.

Ministerstvo obrany rokuje aj s Poľskom a Izraelom o protivzdušnej obrane s krátkym a so stredným doletom.

Pri novele Trestného zákona môžu prejsť aj opozičné návrhy

Na margo novely Trestného zákona Kaliňák poznamenal, že do nej budú zapracované pripomienky Európskej komisie, ktorá má isté požiadavky. V ostatných prípadoch pôjde podľa neho o kozmetické úpravy. Nevylúčil, že môžu prejsť aj niektoré veci z opozície.

Kaliňák rovnako ako zástupcovia zvyšných koaličných strán potvrdil, že pri rušení špeciálnej prokuratúry neexistuje kompromis

Marcinková podotkla, že pri návrhu nevidí inšpiráciu zo susedných krajín, na ktorú sa koalícia odvoláva.


Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Pacienti…
Prejsť na článok