Máte radi zvieratá, turistiku a nechýba vám odvaha? Pomôžte stopovať šelmy v lese

Štátna ochrana prírody Slovenskej republiky (ŠOPSR) plánuje medzinárodný monitoring veľkých šeliem. Cieľom je zistiť výskyt týchto zvierat na Kysuciach. Zapojiť sa môžu aj dobrovoľníci, pokiaľ im nechýba odhodlanie, odvaha a zdatnosti.

Máte radi zvieratá, turistiku a nechýba vám odvaha? Pomôžte stopovať šelmy v lese Máte radi zvieratá, turistiku a nechýba vám odvaha? Pomôžte stopovať šelmy v lese. Ilustračný obrázok. Foto: Facebook

Podľa ŠOPSR ide o 20. ročník medzinárodného monitoringu veľkých šeliem. Spolupracovať na ňom má CHKO Kysuce, CHKO Beskydy z Čiech a tiež české hnutie DUHA. Plánovaný monitoring sa uskutoční 17. až 18. februára.

„20. ročník medzinárodného monitoringu veľkých šeliem demonštruje efektívnu cezhraničnú spoluprácu, harmonizáciu monitoringu a intenzívne zapojenie dobrovoľníkov do mapovania pobytových znakov veľkých šeliem na snehu (vlk, rys, medveď). Celkové územie, na ktoré je zamerané mapovanie, má rozlohu okolo 2 367 km²,“ uviedli na stránke ŠOPSR.

Takáto akcia však nie je pre každého a treba si dobre uvážiť svoje schopnosti. „Je dôležité, aby si boli dobrovoľníci vedomí svojich fyzických zdatností. Pri trase sa totiž ide aj mimo turistických chodníkov. Je tu aj určité riziko stretu so zverou. Práve preto sa väčšinou prihlasujú dobrovoľní strážcovia prírody či poľovníci, ktorí vedia, ako sa v prírode správať,“ uviedla pre Žilinský Štandard hovorkyňa ŠOP.

Celá akcia sa bude konať iba za dobrých podmienok. Dôležitá je vrstva snehu, ktorá pomôže odkryť stopy šeliem.


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac