Ak neodsúdia Dereka Chauvina, mestá budú horieť, povedala aktivistka BLM

Požiar po proteste BLM v americkom meste St. Louis. Foto: TASR/AP Ilustračná fotografia. Foto: TASR/AP

Vypukne peklo, ak neodsúdia vraha Georgea Floyda, hovorila vo videu na sociálnej sieti aktivistka Black Lives Matter Maya Echolsová, ktorá má takmer pol milióna sledovateľov na sociálnej sieti TikTok.

Americké mestá znovu zažijú rabovanie a ničenie, ak neodsúdia policajta Dereka Chauvina, uviedla modelka medzinárodnej organizácie IMG a aktivistka hnutia Black Lives Matter Maya Echolsová. Vyjadrila sa tak vo videu na sociálnej sieti TikTok.

„Ak neodsúdia vraha Georgea Floyda, dobre viete, že vypukne úplné peklo. Nedivte sa, keď budú horieť budovy. Len hovorím,“ tvrdí Echolsová vo videu pre viac ako pol milióna svojich fanúšikov.

https://twitter.com/disclosetv/status/1379401279345205248

Modelka neskôr video vymazala, to sa však ďalej šíri sociálnymi sieťami. Ako poukazujú viacerí používatelia, nie je to ojedinelý postoj zo strany BLM. Aj jedna z organizátoriek hnutia Ashley Ganttová v minulosti uviedla, že jej nezáleží na tom, či sa vypália alebo vyrabujú celé mestá. Dôležité sú podľa nej dôvody, prečo dochádza k ničeniu a násiliu.

„Spravodlivosť dnes očividne znamená, že keď ľudia nedostanú rozsudok súdu, ktorý chcú, tak budú vyvolávať nepokoje v uliciach,“ podotýka k vyhláseniam modelky jedna z užívateliek Twitteru.

Ostro sledovaný proces

V Spojených štátoch sa v súčasnosti odohráva súdny proces s bývalým policajtom Derekom Chauvinom, jedným zo štvorice mužov zákona, ktorý zasahoval pri zatýkaní Afroameričana Georgea Floyda. Ten mal pri platení cigariet použiť falošnú bankovku, za čo naňho obchodník zavolal políciu.

Na videách z procesu Chauvin kľačí Floydovi na krku približne deväť minút. Floyd neskôr umiera, zrejme na udusenie. Podľa výsledkov pitvy mal byť Floyd pod vplyvom drog.

Po jeho smrti sa v Spojených štátoch aj inde vo svete doslova rozhoreli protesty hnutia Black Lives Matter. Mnohé sa zvrhli aj na rabovanie, násilnosti či ničenie verejného a súkromného majetku. Ich následkom boli aj obete na životoch. Krajina taktiež zažila masívny nárast zločinnosti, ktorý je spájaný aj s poklesom vplyvu a aktivity polície.


Ďalšie články