Medzigalaktické ruské jadrové zbrane sú obrovská hrozba, uviedla americká televízia

Russia Putin Far Eastern Federal District Vladimir Putin na kozmodróme Vostočnyj. Foto: Profimedia.sk

Medzigalaktické ruské jadrové zbrane predstavujú obrovskú hrozbu, uviedla vplyvná americká televízna stanica ABC. Očividne nepravdivé tvrdenie nezmenila ani po dvoch dňoch výsmechu v komentároch a na sociálnych sieťach.

Správu s titulkom o ruských medzigalaktických jadrových zbraniach ABC uverejnila vo svojom vysielaní, ako aj na svojom webe v stredu.

Za bizarným titulkom sa pritom skrýva korektná správa o tom, ako americké tajné služby informovali Kongres o možnom umiestnení ruskej jadrovej zbrane na obežnú dráhu Zeme. Šéf spravodajského výboru Kongresu Mike Turner hovoril o „vážnej hrozbe pre národnú bezpečnosť“.

Informácie o neverejnom rokovaní priniesli práve televízia ABC a agentúra Reuters s odvolaním sa na anonymné zdroje z Kongresu. Moskva tieto domnienky v nasledujúci deň odmietla s tým, že tvrdenie má presvedčiť amerických zákonodarcov o podpore Ukrajiny. „Je zrejmé, že Washington sa snaží donútiť Kongres, aby hlasoval o zákone o pomoci,“ uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. „Uvidíme, akú fintu Biely dom použije,“ dodal.

Orbitálne nie sú medzigalaktické

Medzi zbraňami na obežnej dráhe – orbite – a intergalaktickými systémami je však zásadný rozdiel. Ľudstvo doposiaľ zostrojilo systémy schopné len medziplanetárneho cestovania. Pri súčasných technologických možnostiach ľudstvo nie je schopné ani medzihviezdneho pohybu, nieto medzigalaktického.

Naša galaxia Mliečna cesta má odhadovaný priemer približne 100-tisíc svetelných rokov. Jeden svetelný rok je jednotka vzdialenosti, ktorá predstavuje asi 9,46 bilióna kilometrov. Najvzdialenejší ľudský výtvor od Zeme je americká sonda Voyager-1, ktorá doposiaľ preletela len asi dve tisíciny svetelného roka.

Ruská federácia uzavrela spojenectvo s Galaktickou federáciou

Používatelia sociálnych sietí, ako aj komentujúci pod reportážou ABC zverejnenou na YouTube, na chybu televízie upozornili. Nešetrili pritom výsmechom.

„Ruská federácia uzavrela spojenectvo s Galaktickou federáciou,“ napísal jeden z komentujúcich. „Galaxia Andromeda sa s Mliečnou cestou zrazí už o 4,5 miliardy rokov, som rád, že s tým aspoň niekto niečo robí,“ uviedol ďalší.

Televízia ABC nepravdivý titulok na YouTube a na svojom webe ani po dvoch dňoch neopravila. Spravodajské relácie stanice pritom patria k najsledovanejším spravodajským reláciám v Spojených štátoch.


Ďalšie články