WFP prerušil dodávky potravín na sever Gazy, Hamas to označil za rozsudok smrti

Svetový potravinový program prerušuje dodávky potravín a ďalšej pomoci na sever Gazy po tom, ako na jeho kamión strieľali obyvatelia tejto palestínskej enklávy.

Svetový potravinový program (WFP) vo svojom vyhlásení uviedol, že konvoje s pomocou „čelili absolútnemu chaosu a násiliu v dôsledku kolapsu občianskeho poriadku“. Stalo sa tak pri pokuse o obnovu dodávok pomoci po trojtýždňovej prestávke, ktorú organizácia ohlásila po tom, ako paľba izraelského vojenského námorníctva zasiahla v Pásme Gazy konvoj s potravinami.

Tlačový úrad palestínskeho militantného hnutia Hamas označil rozhodnutie WFP za „rozsudok smrti“ pre státisíce obyvateľov severnej časti Pásma Gazy. Úrad zároveň vyzval WFP, aby svoje rozhodnutie stiahol, a taktiež naliehal na ostatné agentúry OSN, aby obnovili pomoc na sever tejto palestínskej enklávy a zabránili tam „katastrofálnym následkom hladomoru“.

„Naše tímy videli počas posledných dní neskutočné zúfalstvo,“ uviedol WFP vo vyhlásení.  Aj keď väčšina obyvateľov Gazy po spustení izraelskej vojenskej kampane utiekla na juh, Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odhaduje, že na severe stále žije 300-tisíc až 400-tisíc ľudí.

(tasr, ap)