Rusi v Avdijivke možno zajali stovky Ukrajincov. Pád mesta môže byť významnejší, než sa zdalo

Military mobility on Ukraine's Avdiivka frontline Ukrajinský vojak prichádza ťažko zranený na evakuačné miesto po tom, ako ho dostali z Avdijivky 20. februára 2024. Foto: Profimedia.sk

Počas chaotického ústupu ukrajinskej armády z Avdijivky mohli padnúť do ruského zajatia alebo zmiznúť až stovky vojakov. V utorok o tom informoval americký denník New York Times, podľa ktorého pád mesta do rúk Moskvy môže byť významnejší, ako sa pôvodne predpokladalo.

Podľa západných predstaviteľov a vojakov bojujúcich za Ukrajinu je to zničujúca strata, ktorá môže zasadiť ďalšiu ranu už aj tak slabnúcej morálke v armáde. Ako je všeobecne známe, tá sa značne zhoršila v nadväznosti na neúspešnú protiofenzívu a nedávne odvolanie obľúbeného hlavného veliteľa Valerija Zalužného.

Odhady o tom, koľko obrancov skončilo v ruskom zajatí, sa rôznia, no dvaja vojaci s informáciami o ústupe tvrdia, že mohlo ísť o 850 až tisíc mužov, s čím podľa New York Times súhlasia aj nemenovaní západní predstavitelia.

„Ukrajinskí vojenskí predstavitelia uviedli, že chcú zmobilizovať až 500-tisíc ďalších ľudí, ale žiadosť sa stretla s politickým odporom a v parlamente sa zastavila. Zajatie stoviek vojakov, najmä tých, ktorí majú skúsenosti z bojiska, by zvýšilo potrebu väčšieho počtu vojakov a skomplikovalo by úsilie o nábor ďalších,“ vysvetľuje tento denník.

Odhady o tom, koľko Ukrajincov bolo zajatých alebo nezvestných, sa ale podľa novinárov líšia a presné sčítanie nemusí byť možné, kým Ukrajina nevybuduje nové obranné línie mimo mesta.

Stovky? To je dezinformácia, tvrdia Ukrajinci

Generál Oleksandr Tarnavskij, ktorý velí jednotkám v tejto oblasti, na Telegrame zajatie niektorých mužov potvrdil, no ich počet neuviedol. Ústup z dobytého mesta sa podľa neho uskutočnil podľa plánu, no „v záverečnej fáze operácie pod tlakom nadriadených síl nepriateľa niektorí ukrajinskí vojaci padli do zajatia“.

Dmytro Lychovij, hovorca zoskupenia ukrajinských síl Tavrija, ktorým Tarnavskij velí, uviedol, že správy o zajatí stoviek Ukrajincov sú dezinformáciou. Aj on však potvrdil zajatie „určitého počtu“ vojakov.

„Vysoký ukrajinský predstaviteľ trval na tom, že pri ústupe z mesta zajali len šesť vojakov. Títo vojaci z Tretej samostatnej útočnej brigády boli zajatí po tom, čo im došla munícia a stratili spojenie s ukrajinskou armádou,“ pokračuje denník.

Čo bolo príčinou

Vojaci a západní predstavitelia tvrdia, že za zmocnenie sa takéhoto vysokého počtu vojakov bol zodpovedný chaos, ktorý sa rozvinul v reakcii na kolaps ukrajinskej obrany, ku ktorému prišlo minulý týždeň v piatok a sobotu. Armáda v oblasti na takýto rýchly postup Rusov údajne nebola pripravená, lebo nemala plán a reagovala neskoro.

Ďalším faktorom, ktorý prispel k nezdaru, bol ten, že Rusko obkľúčilo Avdijivku až z troch strán a v lokalite ostala iba jedna spevnená cesta, ktorá slúžila na cestu do mesta, ale aj von z neho.

Rolu zohrala aj nevhodná technika. „Ukrajinské vojenské jednotky majú dlho problém so vzájomnou komunikáciou, pretože majú často rôzne rádiové zariadenia. Vojaci s vedomosťami o ústupe uviedli, že problémy s komunikáciou boli faktorom stiahnutia, čo viedlo k zajatiu, zabitiu a zraneniu vojakov,“ píše NYT s tým, že niektoré jednotky sa stiahli skôr, ako si iné ústup vôbec uvedomili.

Putin avizuje ďalší tlak

Ruský prezident Vladimir Putin v utorok vyhlásil, že ruskí vojaci sa po páde Avdijivky do ich rúk budú tlačiť ďalej na Ukrajinu a budú stavať na úspechoch na bojisku. Aj Putin poznamenal, že ukrajinskí vojaci boli donútení „chaoticky utekať“ z tohto mesta.

Náčelník generálneho štábu ruských ozbrojených síl Valerij Gerasimov v uplynulých hodinách navštívil vojakov bojujúcich vo vojne na Ukrajine a diskutoval s nimi o ďalších krokoch po dobytí tohto sídla. Je to vôbec prvýkrát, čo sa tento rok objavil na verejnosti.

Gerasimov na záberoch ruských štátnych médií oceňoval medailami ruských vojakov podieľajúcich sa na obsadení Avdijivky a veliteľ poverený útokom na toto mesto plukovník Andrej Mordvičev mu podával hlásenie.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba pre americkú spravodajskú televíziu CNN povedal, že Avdijivka by nepadla, keby Kyjev dostal zbrane, ktoré meškajú, lebo americký Kongres neschválil veľký balík pomoci Ukrajine.

Avdijivka ako symbol

Toto kedysi významné priemyselné centrum, ktoré je vzdialené necelých desať kilometrov severne od mesta Doneck, bolo už od roku 2014 symbolom odporu Ukrajincov proti Rusom. Zároveň Avdijivka slúžila ako základňa pre ostreľovanie Donecka.

Ruské jednotky, ktoré sa pokúšali Avdijivku dobyť už od začiatku invázie, zintenzívnili svoje útoky od vlaňajšieho októbra. Ukrajinci však o toto mesto zvádzali boje už od roku 2014 s Ruskom podporovanými separatistami na Donbase.

Obsadenie Avdijivky vyvolalo obavy, že by ruské sily mohli teraz odtiaľ postupovať do ďalších častí Doneckej oblasti, ktorá je čiastočne okupovaná Ruskom.

(tod/tasr)


Ďalšie články