Fico v prejave k výročiu invázie: Vojna sa začala už v roku 2014 vyčíňaním ukrajinských neonacistov

robert fico Robert Fico počas príhovoru pri príležitosti 2. výročia vojny na Ukrajine. Reprofoto: FB/Robert Fico

Západ nemôže priznať, že stratégia využiť konflikt na Ukrajine na zničenie Ruskej federácie nefunguje. Týmito slovami začal premiér Robert Fico (Smer) prejav pri príležitosti druhého výročia vojny na Ukrajine. Okrem iného v ňom zmienil falošné démonizovanie Vladimira Putina, ale aj „dobrý základ“ na začatie 3. svetovej vojny.

V úvode videa na sociálnej sieti Robert Fico označil za naivné presvedčenie, že by mal konflikt na Ukrajine len vojenské riešenie. Na základe toho sa premiérovi žiadalo povedať aj niečo iné, ako sám uviedol: „Západ nemôže priznať, že stratégia využiť konflikt na Ukrajine na zničenie Ruskej federácie nefunguje.“

Predseda vládneho kabinetu poukázal na fakt, že Ukrajincom bolo na začiatku konfliktu „znemožnené dosiahnuť mierovú dohodu s Rusmi, hoci boli veľmi blízko“. Namiesto toho „padlo rozhodnutie, že masívna podpora Ukrajiny“ spojená s „falošným démonizovaním prezidenta Ruskej federácie Putina dostane Rusko na kolená“.

Premiér podotkol, že „nič z tejto stratégie nefunguje“ a „Rusko nie je ani politicky, ani ekonomicky na kolenách“. Jediná istota sú podľa Fica „tisíce mŕtvych a zmrzačených Ukrajincov a Rusov“.

„Táto vojna sa začala už v roku 2014 vyčíňaním ukrajinských neonacistov,“ vyhlásil šéf strany Smer s tým, že konflikt „má svoju podstatu aj v zavádzaní Ruska, že NATO sa nebude ďalej rozširovať na východ“.

Prípadný vstup Ukrajiny do NATO považuje Fico „za dobrý základ akurát tak na začatie 3. svetovej vojny“.

V príhovore zdôraznil potrebu mieru pre Ukrajinu, Rusko aj Európu. Fico zároveň odmietol argument, že „vzájomné zabíjanie Ukrajincov a Rusov musí pokračovať, aby Ukrajina dosiahla spravodlivejší mier“.

Osobitne sa zarazil nad tým, že „neexistuje žiadny reálny mierový plán, že Európska únia nevyužíva svoju plnú váhu na presadenie okamžitého prímeria, že jediným plánom Únie je ďalej podporovať vzájomné zabíjanie Slovanov“.

V prognóze premiér nie je optimistický. Dokonca sa vyjadril, že má viac obáv ako na začiatku vojny. „Kde budeme o rok? No tam, kde sme teraz, len s plnšími ukrajinskými a ruskými cintorínmi a novými verziami tupých prejavov, ako Ukrajina bojuje za slobodu a nezávislosť Slovenska,“ konštatoval.

V závere videa premiér vyjadril ľútosť nad obeťami vojny na Ukrajine „podporovanej Západom, a to na obidvoch stranách“. Deklaroval, že Slovensko bude pokračovať v pomoci východným susedom v nevojenskej oblasti.

(luc)


Ďalšie články