Taliansko vyzvalo na „okamžité prímerie" v Pásme Gazy

Taliansko vyzvalo na „okamžité prímerie" v Pásme Gazy a žiadal Izrael, aby chránil palestínskych obyvateľov. Reagovalo tým na streľbu izraelských vojakov na humanitárny konvoj v meste Gaza.

„Tragické úmrtia v Gaze si vyžadujú okamžité prímerie, aby sa zaistila väčšia humanitárna pomoc, prepustenie rukojemníkov a ochrana civilistov. Dôrazne vyzývame Izrael, aby chránil ľudí v Pásme Gazy a zistil presné fakty (o incidente) a zodpovedné osoby,“ napísal šéf talianskej diplomacie Antonio Tajani na sociálnej sieti X.

Izraelskí vojaci zastrelili vo štvrtok ráno 104 ľudí a zranili ďalších 760, keď sa dav Palestínčanov náhlil ku kamiónom s humanitárnou pomocou. Tvrdí to tamojšie ministerstvo zdravotníctva ovládané hnutím Hamas.

(tasr, afp)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac