Oravská priehrada ľuďom nestačí: Námestovčania chcú športoviská aj kultúru

NÁMESTOVO – Mesto na brehoch Oravskej priehrady je známe práve vodnými atrakciami. Čo sa však týka pozemných verejných priestranstiev, zdá sa, že mesto nemá miestnym ani turistom čo ponúknuť. Odhliadnuc od barov či reštaurácii zíva Námestovo podľa niektorých ľudí prázdnotou. Zaujímalo nás, čo je za tým.

Oravská priehrada počas jesene Námestovo peniaze využije na prebiehajúcu výstavbu športového areálu. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Mestá na hornej Orave začínajú pomaly priťahovať kritické oči verejnosti. Nie je to tak dávno, čo Trstená dokončila rekonštrukciu chodníkov, alebo čo Tvrdošín vybudoval novú mestskú plaváreň. Čo sa však (ne)deje v Námestove? Mestskí poslanci vidia chybu vo vedení mesta.

„Nie je sa čím chváliť. Predbiehajú nás nielen mestá, ale aj okolité dediny. Zásadné však je, že mestá a dediny ďalej napredujú a pripravujú projekty, a my stále…,“ napísala dramatické vyjadrenie Mária Červeňová, nezávislá poslankyňa Námestova. Žilinský Štandard sa s ňou skontaktoval.

Vidíte nejaké východisko z tejto situácie? Ako by sa dala vyriešiť absencia verejných priestranstiev a športovísk v meste?

Námestovo má štúdiu Nábrežia Oravskej priehrady, kde sú viaceré návrhy, ktoré by sa dali zrealizovať a pokryli by túto absenciu. Je tu napríklad hotel Altis, ktorý je už viac než 3 roky zatvorený. V areáli hotela je ľadová plocha a bazén. Stálo by za zváženie, či to ako samospráva nedokážeme kúpiť a pokryť. Máme momentálne na stole projekt atletickej dráhy na futbalovom ihrisku, no okrem toho nemáme pripravené nič ďalšie.

Séria porovnávacích fotiek sa rozniesla po sociálnych sieťach. Po prvý raz sa objavili na oficiálnom facebookovom profile Márie Červeňovej. Foto: Mária Červeňová

Angažuje sa v tejto veci aj občianska spoločnosť?

Áno. Členovia TJ Orava prišli s viacerými návrhmi na realizáciu športovej haly, plavárne, zvažnice pre lode, no nikam to nevedie. Občianske združenie Živý priestor chce revitalizovať takzvané „bazény“ za supermarketom Tempo, no my nedokážeme byť nápomocní a tento projekt podporiť. Takýto areál by pritom slúžil na turistiku, beh či bežkovanie v zime. Máme aktívnych ľudí, ktorí by radi veci zrealizovali. Primátor sa tomu však nevenuje. Jemu sa už proste nechce.

Nejde iba o lyžiarske stredisko, ale aj o spoločenskú sálu či mestskú športovú halu, ktoré v Námestove chýbajú. Foto: Mária Červeňová

Žilinský Štandard oslovil aj ďalšieho mestského poslanca, Lukáša Kubíka. Ten uznáva, že v meste je nedostatok verejných priestranstiev. Podľa neho však ide o problém celého Slovenska.

Problém s rozvojom verejného priestoru aj menovaných športovísk vnímam v kontexte širšieho problému absencie koncepcií a strategií, ktoré by brali do úvahy verejný záujem ako svoje hlavné východisko. Je to však problém, ktorý trápi nielen naše mesto, ale väčšinu samospráv a v princípe celé Slovensko. Nevieme strategicky plánovať a keď sa náhodou podarí nastaviť nejakú dlhodobejšiu víziu, tak neprežije voľby.

Námestovo zorganizovalo v minulom volebnom období významnú urbanistickú súťaž Transformácie Nábrežia, ktorá priniesla veľmi kvalitné podnety a návrhy riešení pre územie, v ktorom by sme mohli občanom ponúknuť relax, zábavu aj športy s nadregionálnym významom. Nové vedenie však nejaví úprimný záujem o napĺňanie tejto dlhodobej vízie a tak to vyzerá, že opäť začneme od nuly. Či sa dočkáme výsledku a najmä v akej kvalite, je veľmi otázne.

V tejto veci sa redakcia viackrát obrátila aj na spomínaného primátora Jána Kaderu. Jeho telefón nám však nikto nebral a e-mailová adresa uvedená na oficiálnej webovej stránke bola nefunkčná. Správu sme teda odoslali jeho sekretárke, do uzávierky sme však nedostali žiadnu odpoveď.


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.
Prejsť na článok
V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.
Prejsť na článok
Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť…
Prejsť na článok