Prezidentka podpísala novelu stavebného zákona

Prezidentka podpísala vo štvrtok novelu zákona o územnom plánovaní a stavebnom poriadku, takzvaný stavebný zákon. Novelu schválili poslanci 13. februára a posunuli tak účinnosť zákona o výstavbe o jeden rok, teda do apríla 2025.

„Odklad účinnosti nových stavebných predpisov a podpis zákona bol nevyhnutným krokom, keďže v prípade účinnosti nových predpisov by reálne hrozil kolaps celého systému stavebného konania z dôvodu nepripravenosti nového systému. Upozorňovala na to aplikačná prax a najmä samosprávy, ktoré by týmto boli najdotknutejšie,“ uviedol hovorca prezidentky Martin Strižinec.

Zákon o výstavbe mal pôvodne nadobudnúť účinnosť od 1. apríla 2024. Poslanci Národnej rady však rozhodli o posunutí účinnosti tohto zákona o rok, dôvodom bola podľa ministerstva dopravy nepripravenosť na spustenie povoľovacích procesov podľa novej legislatívy o výstavbe.

Za opodstatnené považuje prezidentka aj výhrady k ustanoveniam zákona, ktoré sa týkajú vypustenia záväznosti dokumentácie ochrany prírody a krajiny v procese prípravy územného plánu. Poukazovali na nich niektoré environmentálne mimovládne organizácie.

(tasr)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac