Prečo sú Rusi takí úspešní v ďalšom postupe? Odpoveďou je slabá úroveň ukrajinskej obrany

Ruské sily naďalej dosahujú malé, ale rýchle úspechy na okraji východoukrajinského mesta Avdijivka, čo možno sčasti pripísať ubúdajúcej ukrajinskej munícii a klesajúcej západnej pomoci. Reportáž New York Times však poukazuje aj na ďalší dôvod, prečo jednotky Kremľa v oblasti postupujú.

Snímka obrazovky 2024-03-03 o 15.49.00 Jednoduché ukrajinské zákopové línie pri Avdijivke (v modrých obdĺžnikoch), v oblasti, na ktorú si robí nárok Rusko. Satelitná snímka z Planet Labs, 26. februára. Zdroj: New York Times

V oblasti západne od Avdijivky, ktorú sa Ukrajina snaží brániť, sa podľa analýzy snímok komerčnej satelitnej spoločnosti Planet Labs, ktorú uverejnil denník New York Times, nachádzajú riedke, jednoduché zákopové línie. Týmto zákopovým líniám chýbajú mnohé ďalšie opevnenia, ktoré by mohli pomôcť spomaliť ruské tanky a brániť hlavné cesty a dôležitý terén.

Avdijivka sa počas posledných deviatich mesiacov stala dejiskom prudkej bitky, ktorá je jednou z najkrvavejších bitiek vojny. Keď Rusko 17. februára dobylo mesto, čo bol jeho prvý významný úspech od mája minulého roka, ukrajinská armáda tvrdila, že zabezpečila obranné línie mimo mesta.

Ruské jednotky však v priebehu týždňa obsadili tri dediny západne od Avdijivky a bojujú minimálne o jednu ďalšiu.

Zdroje: Satelitná snímka od Planet Labs; územie kontrolované Ruskom (k 29. februáru 2024, oranžové podfarbenie) od Inštitútu pre štúdium vojny s projektom Amerického podnikateľského inštitútu kritických hrozieb (modrý obdĺžnik označuje ukrajinskú obranu na snímke vyššie) cez New York Times

Satelitné snímky v zobrazenej mierke sú bežne dostupné. Americkí predstavitelia súkromne uviedli, že je znepokojujúce, že Ukrajina dostatočne skoro a dobre neposilnila svoje obranné línie a že teraz môže čeliť následkom – ruské jednotky pomaly, ale vytrvalo postupujú za Avdijivku.

Britská vojenská rozviedka vo štvrtok uviedla, že ruské sily postúpili približne šesť kilometrov od centra Avdijivky za posledné dva týždne, čo je malý, ale nezvyčajne rýchly postup v porovnaní s predchádzajúcimi ofenzívnymi operáciami.

Ukrajinskí velitelia mali dostatok času na prípravu obrany pred Avdijivkou. Táto oblasť je pod útokom od roku 2014 a Ukrajina si ju drží len veľmi ťažko, keďže Rusko pred dvoma rokmi začalo inváziu v plnom rozsahu.

Ukrajinská obrana pred Avdijivkou však pozostáva len z jednoduchých zemných opevnení, často so spojovacím zákopom pre pechotu, aby sa dostala do palebných pozícií najbližšie k nepriateľovi.

Silnejšia ruská obrana

Nedostatok odolných ukrajinských opevnení v oblasti je obzvlášť viditeľný v porovnaní s mohutnou ruskou obranou, ktorá vlani v lete počas ukrajinskej protiofenzívy – ktorá nakoniec zlyhala – znemožnila postup Kyjeva.

Ruské opevnenia pri južnej dedine Verbove, ktorú sa na jeseň Ukrajina neúspešne pokúsila dobyť, ukazujú niečo úplne iné.

Zdroje: Satelitné snímky od Planet Labs; územie kontrolované Ruskom (k 29. februáru 2024) od Inštitútu pre štúdium vojny s projektom Amerického podnikateľského inštitútu kritických hrozieb (žlté čiary označujú ruské opevnené línie a modrý obdĺžnik zas ruské obranné línie na snímke nižšie); ruské opevnenia na základe údajov od Bradyho Africka cez New York Times

Na rozdiel od slabo opevnených dedín, ktoré sa ruské sily snažia dobyť pri Avdijivke, má Verbove koncentrický kruh opevnení. Začína sa zákopom dostatočne širokým na to, aby zachytil postupujúce tanky a obrnené vozidlá, nasleduje sieť betónových prekážok známych ako dračie zuby – používaných na zastavenie vozidiel – a nakoniec rozľahlé zákopy pre pechotu.

Satelitné snímky z februára ukazujú viacvrstvovú ruskú obranu západne od Verbove s tisíckami kráterov po bombardovaní viditeľných na okolitých poliach.

Satelitná snímka z Planet Labs, 25. februára. Vpravo hore: zákopy – poskytujú krytie pre pechotu v boji, vľavo vyššie: dračie zuby – rady pyramídových prekážok na zastavenie tankov, vľavo nižšie: protitanková priekopa – široká, hlboká priekopa, cez ktorú tanky nemôžu prejsť; cez New York Times

„Veľmi nákladná možnosť“

Existuje mnoho možných dôvodov zjavného nedostatku obrany na strane Ukrajiny.

Podľa amerických predstaviteľov a vojenských expertov sa ukrajinskí predstavitelia možno minulý rok príliš zameriavali na útočné operácie a nevenovali potrebné zdroje na budovanie takých početných zákopov a tankových pascí, aké ruskí ženisti budovali od konca roka 2022 na juhu krajiny.

„Kto sa o vybudovanie obranných línií zaujímal a kto o tom uvažoval ako o možnosti, pretože je to veľmi nákladná možnosť? Nikto,“ povedal Serhij Hrabskij, plukovník ukrajinskej armády vo výslužbe, pričom poznamenal, že Ukrajina mala v tom čase málo prostriedkov.

Podľa amerických predstaviteľov mohol byť v hre aj psychologický prvok. Ak by ukrajinské jednotky intenzívne zamínovali určité oblasti, aby zmarili ruský postup, predstavovalo by to tiché priznanie, že v budúcnosti v tej istej oblasti pravdepodobne nevykonajú útočné operácie. V skutočnosti by tým odpísali toto územie v prospech ruskej armády, uviedli predstavitelia.

Zatiaľ čo Moskva začala budovať obranné línie na juhu viac ako pol roka pred kyjevskou protiofenzívou, Ukrajina zrejme začala s plánmi na nové opevnenia len pred tromi mesiacmi, keď vládni predstavitelia oznámili vytvorenie pracovnej skupiny na koordináciu úsilia medzi civilnými a vojenskými orgánmi.

Zodpovednosť za vybudovanie prvej obrannej línie by podľa úradníkov mali niesť vojenské jednotky umiestnené v oblasti, zatiaľ čo ďalšie obranné línie by vybudovali civilné orgány pomocou súkromných dodávateľov. Denys Šmyhal, ukrajinský premiér, uviedol, že tento rok bolo na opevnenia vyčlenených približne 30 miliárd ukrajinských hrivien, čo je približne 800 miliónov dolárov.

Územiam na východe Doneckej oblasti, kde sa nachádza Avdijivka, „bude venovaná maximálna pozornosť“, povedal prezident Volodymyr Zelenskyj počas návštevy v blízkosti frontovej línie koncom novembra, pričom poznamenal, že „je potrebné posilniť a urýchliť výstavbu štruktúr“.

Pasi Paroinen, analytik zo skupiny Black Bird Group, ktorá analyzuje satelitné snímky a obsah sociálnych médií z bojiska, však povedal, že od návštevy Zelenského sa „nič významné nestalo“.

Za Avdijivkou, dodal Paroinen, „sa pripravujú nové pozície, ktoré však zatiaľ nepredstavujú obzvlášť impozantnú obrannú líniu“ a svojím rozsahom sa nedajú porovnať s ruskými opevneniami na juhu.

Ukrajinské orgány uviedli, že nemajú dostatok ľudí schopných vykonávať stavebné práce. V polovici januára miestni úradníci v západnej Ivanofrankivskej oblasti uviedli, že hľadajú 300 pracovníkov, ktorí by boli ochotní pomôcť pri výstavbe opevnení v Doneckej oblasti, vzdialenej viac ako 800 kilometrov na východ.

Máme nedostatok technických jednotiek. A aj tie, ktoré máme, majú nedostatok vybavenia,“ povedal Hrabskij. Na porovnanie, povedal spolu s Paroinenom, Rusko malo pri budovaní svojich obranných línií oveľa viac vybavenia, materiálu a skúseného personálu.

Absenciu silných obranných línií pred Avdijivkou v posledných dňoch odsúdili viacerí ukrajinskí novinári, čo je zriedkavý prejav verejnej kritiky armády.

Oneskorenie výstavby opevnení znamená, že ukrajinské jednotky teraz môžu byť odkázané na posilňovanie svojich obranných línií pod paľbou ruskej armády, čo túto úlohu ešte viac sťažuje.

Hrabskij uviedol, že Rusko v súčasnosti bráni ukrajinským jednotkám posilniť ich obranu tým, že ich neúnavne bombarduje, a to aj silnými klznými bombami, ktoré nesú stovky kilogramov výbušnín a dokážu rozbiť aj dobre pripravené opevnenia.

„Kvalita týchto obranných línií nemôže byť dostatočne dobrá na to, aby odolala masívnej buldozérovej taktike ruských síl,“ povedal Hrabskij.

Článok pôvodne vyšiel v denníku New York Times. Všetky práva vyhradené.


Poslanec Huliak čelí kritike za dehumanizáciu politickej súperky v parlamente, pričom jeho správanie odhaľuje hlboké problémy v SNS.
Prejsť na článok
Izraelské letecké útoky na Hizballáh zničili šesť budov v Beirúte, pričom sú hlásené početné obete a armáda preveruje, či zasiahla vodcu Nasralláha.
Prejsť na článok
Koalícia čelí vnútornému tlaku a chybám v komunikácii, čo vedie k nespokojnosti a konfliktom medzi vlastnými členmi.
Prejsť na článok
Slovenské kluby zažili v európskych súťažiach nezabudnuteľné momenty, vrátane víťazstva Slovana nad Barcelonou v 1969.
Prejsť na článok
Fyzická potýčka na parkovisku pred budovou Najvyššieho súdu SR medzi sudcami Klimentom a Paludom sa stala predmetom rozhodovania Najvyššieho správneho súdu, ktorý v disciplinárnom konaní bude posudzovať prípustnosť konania Klimenta. Ten svoj útok na kolegu…
Prejsť na článok
Banská Bystrica uzavrela most pri Kremničke kvôli havarijnému stavu, ktorý si vyžiadal jeho búranie a náklady 231-tisíc eur z rezervného fondu.
Prejsť na článok
Západné krajiny by mali obavy z ruských reakcií na povolenie Ukrajine útočiť na ruské územie, varujú americké tajné služby.
Prejsť na článok
Věra Kunderová, bojovníčka za manželov odkaz, prežila ťažké chvíle a zanechala za sebou spomienky na život v neviditeľnosti a odhodlanie.
Prejsť na článok
Visolajský kritizoval schválenie konsolidačného balíčka, ktorý ignoruje zdravotníkov, a avizoval zber výpovedí lekárov po jeho schválení.
Prejsť na článok
Ruské sily útočia na ukrajinské pozície v Doneckej oblasti, pričom boje sú stále smrteľné a strategicky dôležité pre kontrolu regiónu.
Prejsť na článok
Trump vyjadril ochotu spolupracovať s Ukrajinou a Ruskom na ukončení vojny, zatiaľ čo Zelenskyj plánuje prediskutovať svoj víťazný plán.
Prejsť na článok
Trump kritizoval situáciu na Ukrajine po stretnutí s Bidenom a vyjadril presvedčenie, že dokáže uzavrieť dohodu na ukončenie vojny.
Prejsť na článok
Slovenská republika schválila návrh zákona, ktorým bude Smernica o rodovej rovnosti na pracovisku transponovaná do vnútroštátneho právneho poriadku. Smernica okrem iného zavádza povinné kvóty na zamestnávanie žien v riadiacich pozíciách pod hrozbou pokuty, no takéto…
Prejsť na článok
Historik Róbert Letz skúma osobnosť Andreja Hlinku, jeho vplyv na slovenskú históriu a nedostatočnú pozornosť historikov k jeho odkazu.
Prejsť na článok
Intel zvažuje ponuku na prevzatie od Qualcommu, čo by mohlo byť historickou zmenou vlastníctva v technológiach.
Prejsť na článok
Vyšetrovateľ v Nitre vedie trestné stíhanie v prípade tragickej nehody z 27. júna, kde došlo k usmrteniu a ublíženiu na zdraví.
Prejsť na článok
Kontrola cyklotrasy na Vajanského nábreží odhalila nedostatky a nepreukázateľnosť nákladov, čo vyvolalo ostrú kritiku poslancov a primátora.
Prejsť na článok
Jaroslav Haščák sa od 1. októbra opäť zapojí do práce v Pente po zbavení obvinenia v kauze Gorila, zameria sa na expanziu spoločností.
Prejsť na článok