Štyri pätiny Slovákov nesúhlasia s vyslaním našich vojakov na Ukrajinu

slovenskí vojaci Kemp Tatry Na snímke slovenskí vojaci v Kempe Tatry. Foto: Jaroslav Novák/TASR

V súvislosti so stretnutím lídrov krajín EÚ a NATO, ktoré zvolal minulý týždeň francúzsky prezident Emmanuel Macron, vyvstala aj otázka prípadného priameho zapojenia vojakov európskych či ďalších armád v konflikte na Ukrajine.

Premiér Robert Fico už pred samitom avizoval, že slovenské ozbrojené sily na Ukrajinu nepošleme, podobne sa neskôr vyjadrili aj predstavitelia väčšiny európskych krajín. Podstatný bol najmä hlas Nemecka, ktorý tlmočil kancelár Olaf Scholz. Účasť na konflikte z európskych štátov nevylúčili iba Estónsko a Litva.

Na aktuálnu tému zareagovala prieskumná spoločnosť SANEP, ktorá na vzorke 1 685 respondentov uskutočnila koncom februára prieskum pre televíziu TA3.

Na otázku,, či by ľudia súhlasili s priamou účasťou slovenských vojakov vo vojne na Ukrajine, odpovedalo záporne 83,7 percenta Slovákov (60,3 percenta odpovedalo nie a 23,4 percenta skôr nie), za ich vyslanie sa vyslovilo iba 14,1 percenta (6,2 percenta odpovedalo áno a 7,9 percenta skôr áno). Zvyšok sa nevedel vyjadriť.

Prieskum zisťoval aj to, čoho sa obyvatelia našej krajiny najviac obávajú z pohľadu bezpečnosti. Rezonovala predovšetkým odpoveď z obavy o rozšírenie konfliktu na Ukrajine na územie Slovenska (32,6 percenta). Nasledovali obava z nárastu utečencov na Slovensku (23,8 percenta), obava z rastu vojen vo svete (18,2 percenta) a z energetických kríz (13,1 percenta).

Z prieskumu ďalej vyplynulo, že 73 percent Slovákov považuje pomoc EÚ Ukrajine za dostatočnú, 19,4 percenta za nedostatočnú.

Takmer štyri pätiny (78,1 percenta) ľudí si myslí, že po výrokoch Donalda Trumpa by sa mala Únia zamerať na vybudovanie európskej armády, 15,4 percenta Slovákov to nepodporuje.


Ďalšie články