V Novej Dedinke a Bernolákove zvýšili kapacity škôl. Prešli nevídanou inováciou

BRATISLAVA – Nárast obyvateľov v Bratislavskom samosprávnom kraji zvyšuje tlak na kapacity školských zariadení, ktorých je stále nedostatok. Nová Dedinka riešila situáciu nadstavbou škôlky a Bernolákovo prístavbou v priestore základnej školy.

ZŠ Bernolákovo (3) Dostavbou v Bernolákove pribudli v základnej škole nové triedy. Foto: BSK

Daný problém vyriešili v Novej Dedinke rozšírením kapacít materskej školy nadstavbou, čím sa vytvorilo 48 nových miest. Rozšírila sa aj kapacita jedálne, upravil sa okolitý areál škôlky a pribudlo nové materiálno-technické vybavenie.

Predmetom nadstavby boli riešenia s cieľom zníženia energetickej náročnosti budovy. Okrem materskej školy získala Nová Dedinka aj nové miesta v základnej škole. Úprava prebiehala za plnej prevádzky škôlky.

Na vybudovanie chýbajúcich kapacít získala obec päť miliónov eur z eurofondov. „Počas letných prázdnin sme v pôvodnej budove zrekonštruovali dve umývarky, vymenili sme elektrické vedenie, pridali sme systém rekuperácie vzduchu a klimatizáciu, ako aj inovatívne kúrenie. Súčasne sme nadstavili dve nové triedy a jednu telocvičňu, ktoré sú pokryté zelenou strechou,“ informovala starostka Novej Dedinky Zuzana Árvová.

Nová fasáda materskej školy v Novej Dedinke. Foto: BSK

Nové kapacity vzniknú aj na základnej škole v Bernolákove. Dostavaním prístavby budovy vzniklo 250 nových miest pre 10 tried. Rovnako sa vybudovala kuchyňa s jedálňou, zrevitalizoval sa areál a obnovou prešlo aj vykurovanie školy.

Súčasťou príspevku bola aj kompenzácia za nárast cien služieb a materiálov. „Pôvodné návrhy počítali s prestavbou podkrovia na triedy. Štúdia nakoniec ukázala ako najhospodárnejšie riešenie postaviť samostatnú budovu na pozemku vedľa existujúcej budovy,“ spresnil starosta Bernolákova Miroslav Turinič.

Náklady na projekt dostavby predstavovali sumu 5 426 200 eur. Vďaka peniazom z eurofondov sa podarilo na realizáciu tohto diela získať dotáciu vo výške 3 352 232,71 eura. Zvyšných 2 073 968 eur obec financovala z obecného rozpočtu predovšetkým z poplatkov za rozvoj a úveru.