BRATISLAVA – Ešte predtým ako sa aj v rámci Bratislavy pustíte do zberu medvedieho cesnaku, mali by ste niečo o tejto rastline vedieť. Nie každý pozná, o akú vzácnu bylinku ide, ako, kde a kedy ju zbierame. Je dobré vedieť aj to, na čo presne ju používame a aké benefity či prípadné riziká nám jej konzumácia prináša.
Cesnak medvedí (Allilium ursinum) je vzácna európska rastlinka, ktorá si získala svoj názov aj tým, že ju jedia medvede ako prvú, keď sa zobudia zo zimného spánku. No určite aj preto, že v sebe skrýva doslova medvediu silu pozitívnych účinkov na ľudské zdravie.
Rastlina vytvára v zemi malú kužeľovitú cibuľu, z ktorej vyrastá list s okolíkom malých bielych kvetov. Na rozdiel od kuchynského cesnaku má 2 až 3 oválne listy kopijovitého tvaru spolu s dlhými stopkami.
Zber medvedieho cesnaku je jednoduchý. Veľa však závisí od skúseností a poznatkov zberateľa. Pri nedostatočných skúsenostiach totiž často dochádza k zámene rastlín, čo je v prípade medvedieho cesnaku zamenenie s konvalinkou a jesienkou.
Zásadne zbierame len zdravé a nepoškodené listy za pekného, suchého počasia. Listy medvedieho cesnaku ukladáme do košíka alebo papierového vrecúška a čo najskôr (určite ešte pred zvädnutím) ich spracujeme. Či už do mrazničky, na čerstvú polievku, pesto alebo tinktúru. Cesnak medvedí je ideálne konzumovať čerstvý. Sušením sa jeho výživové aj liečivé látky ničia.
Medvedí cesnak má rád tieň, vlhko a jemne kyslú pôdu. Rastie prevažne v lužných a listnatých lesoch. Tiež v hájoch, pozdĺž potokov a na úpätí svahov, najmä v Európe a Ázii. Rast medvedieho cesnaku voľne v prírode ovplyvňujú aj klimatické pomery. Svetlo, množstvo zrážok, nadmorská výška a teplota prostredia.
Aj na Slovensku sú zásadné rozdiely v jeho výskyte. Kým v okolí Bratislavy je už sezóna, vo vyšších polohách stredného Slovenska sa na jeho výskyt iba čaká. Kam všade ísť na medvedí cesnak?
Koncom marca a v prvých aprílových dňoch ho určite nájdete v západných Bielych Karpatoch. Na Železnej studničke, v Čunove, pri Draždiaku, v lesoch v Petržalke či inom vlhkom prostredí pri Dunaji. V okolí Košíc je ho dostatok v okolí Nižnej Hutky, v Kojšovskom lesíku smerom na Kojšovu Hoľu a medzi Nižnou Myšľou a Bohdanovcami. Aj pri Ružíne prosperuje.
V Trenčianskom kraji treba ísť na zber k Novému Mestu nad Váhom. Šanca na plný košík je aj v Záblatskej doline a Podolí, časť Kopanice (medzi Novým mestom nad Váhom a Piešťanmi).
Ešte nižšie sa viete dostať k obci Cerová, časť Lieskové, aj tam budete úspešní. Rastlinke sa darí aj v mestskom parku v Továrnikoch – Topoľčany. Na zber medvedieho cesnaku sa treba vybrať v apríli až v júni. Samozrejme, v priamej závislosti od lokality.
Využitie medvedieho cesnaku je rôznorodé, no väčšina ľudí si ho chce uchovať aj na neskôr, a to bez straty výživných látok. Ak chcete medvedí cesnak konzumovať až pár dní po jeho nazbieraní, musíte ho uskladniť v chladničke. Vďaka tomu sú jeho účinky zachované.
Jedným z veľmi šetrných spôsobov uskladnenia je jeho zamrazenie. Ako na to? V prvom rade musíte medvedí cesnak zamraziť čo najskôr od jeho zberu, aby si zachoval čo najviac liečivých účinkov.
Čerstvý medvedí cesnak zbavíme stopiek, umyjeme pod studenou tečúcou vodou a necháme na drevenej doske vysušiť. Zmraziť môžeme celé listy, ale aj listy pokrájané na malé pásiky, ktoré sa uložia do viacerých sáčikov.
Nezabúdajme však na to, že keď medvedí cesnak vytiahneme z mrazničky, je potrebné ho rozmraziť prirodzeným spôsobom v chladničke. Celé listy medvedieho cesnaku sa dajú zaliať v pohári so studenou vodou a medvedí cesnak si tak po dlhú dobu zachová svoju intenzívnu chuť aj vôňu. Aj takto uskladnený medvedí cesnak treba skonzumovať čo najskôr.
V kuchyni sa využíva najmä ako ideálne korenie do polievok, omáčok aj mäsa. Na rozdiel od klasického cesnaku má miernejšiu chuť. Ideálne dochutí aj cestoviny a jedlá s cestovinovou prílohou. Niektorí používajú medvedí cesnak ako pažítku.
Listy sa jedia surové, pripravené na šalát, ale aj uvarené ako špenát, či dokonca nakladané, alebo vymixované s olejom ako pesto. Tinktúra z listov medvedieho cesnaku pôsobí preventívne proti ateroskleróze a ochraňuje srdcovo-cievny systém tým, že odstraňuje usadeniny v cievach.
Medvedí cesnak je veľmi zdravý. Pri správnom spracovaní nám vie poskytnúť mnohé vitamíny a minerálne látky. Obsahuje veľa vitamínu C, horčiny, organické kyseliny a enzýmy. Podporuje trávenie, reguluje činnosť žalúdka, ničí črevné parazity, podporuje činnosť pečene a žlčníka. Znižuje krvný tlak aj hladinu cukru v krvi. Posilňuje imunitu a ničí baktérie a plesne.
Okrem liečivých účinkov má medvedí cesnak aj pár vedľajších účinkov. Môže spôsobiť ťažkosti spojené s tráviacimi a močovými chorobami. Mali by sa mu vyhnúť aj ľudia, ktorí užívajú lieky na riedenie krvi, majú problémy so srdcom, žalúdkom, tehotné ženy a epileptici.