Kraslice sa zdobia voskom alebo slamou. Košičanka používa servítky, aj farbu na steny

KOŠICE – Na výstave veľkonočných kraslíc a dekorácií v kultúrnom centre mestskej časti sídlisko Ťahanovce veru bolo na čo pozerať. Na pomerne malej ploche nechýbali všakovaké ozdoby, no najviac boli, prirodzene, zastúpené kraslice.

Kraslice Viera Lorincová Viera Lorincová používa na zdobenie kraslíc aj farbu na stenu. Foto: Boris Macko

Ozdobené vajíčka tvorili aj základ zbierky Viery Lorincovej z Barce. Zdobeniu kraslíc sa venuje desať rokov. A používa aj zaujímavú techniku. Kraslice vyzerajú ako „klasika“ zdobená voskom, ale zdanie klame.

„Ide o iný spôsob zdobenia. Používam bielu farbu na maľovanie stien ako Balakryl či Slovakryl. Farbu trochu rozriedim vodou a keď vajíčko namaľujem, tak ho prelakujem. Vďaka tomu farba drží,“ priblížila pani Lorincová netradičnú metódu.

Vzniká tak dojem voskom zdobenej kraslice. „Je to jednoduchšie ako zdobenie voskom. Aj keď na druhej strane, voskom pomaľujete naraz celé vajíčko. So spomínanou farbou namaľujem vrch a musím ju nechať uschnúť. Musím sa k tomu viackrát vracať,“ opisuje Lorincová výhody a nevýhody netradičnej techniky zdobenia.

Viera Lorincová používa na zdobenie kraslíc aj farby na stenu. Foto: Boris Macko

Inšpirovala sa na internete. „Nie je to môj nápad. Inšpirovala som sa videom na internete, kde som si všimla, že mandalu vytvárali bodkami zo spomínanej farby. Tak som si povedala, že to skúsim na krasliciach. A funguje to,“ povedala Lorincová, ktorá spomínanú techniku používa už tretí rok.

No pred spomínanými desiatimi rokmi začínala so zdobením kraslíc klasicky, voskom. „Vosk veľmi dymí a treba robiť aj protipožiarne opatrenia. Pri spomínaných farbách si to pekne bez stresu rozložím na etapy,“ dodáva s úsmevom. Kraslice sú okrem farby zdobené aj dierkovaním, čo vzhľadom na krehkosť škrupiny nie je jednoduchá záležitosť. „Mám na to malú špeciálnu vŕtačku podobnú tej u zubára. No napriek snahe sa stáva, že vajíčko aj tak praskne,“ opisuje Lorincová piplačku, ktorá je spojená so zdobením kraslíc.

Viera Lorincová používa na zdobenie kraslíc aj farbu na stenu. Foto: Boris Macko

„Ono niekedy praskne aj pri maľovaní. Nedá sa tomu celkom vyhnúť. Stačí, že vajíčko trochu zle chytím a praskne. No patrí to k tomu,“ myslí si Lorincová.

Na stole mala vystavené kraslice, ktoré boli obháčkované. Ale nešlo o originál slepačieho vajíčka, ale polystyrénovú dekoráciu, ktorá sa nerozbije. „Háčkovanú časť si vopred pripravím a vajíčko potom vložím dnu a stiahnem,“ vysvetľuje Lorincová postup.

Nechýbali ani kraslice ozdobené bavlnkami do šijacieho stroja. „Je to najstaršia technika, nezdobila som ich ja, ale ešte moja babka. Sú to slepačie vajíčka, na ktoré sa lepila nitka k nitke. Na to som sa ale ja už nedala. Je to už rarita, málokto dnes takto zdobí kraslice. Je to dosť náročné,“ dodala Lorincová.

Viera Lorincová používa na zdobenie kraslíc aj farbu na stenu. Foto: Boris Macko

Používa však aj ďalšiu, servítkovú techniku. „Pre istotu niekedy používam polystyrénové vajíčka, na ktoré sa prilepí servítka. Potom sa prelakuje,“ dodala pani Lorincová s tým, že okrem slepačích, plastových či polystyrénových vajec občas použila aj kačacie. „No je čoraz ťažšie ich zohnať. Takže je lepšie ostať pri klasike,“ dodala na záver.

Pestrá paleta Viery Lorincovej Foto: Boris Macko