Demokratka Pelosiová: George Floyd sa obetoval za spravodlivosť

Nancy Pelosiová Nancy Pelosiová. Foto: TASR/AP

Predsedníčka Snemovne reprezentantov USA Nancy Pelosiová reagovala na rozsudok súdu s bývalým policajtom Derekom Chauvinom. Toho porota označila za vinného vo všetkých bodoch obžaloby za zabitie afroameričana Georgea Floyda.

Pred budovou Kongresu vo Washingtone sa po vynesení rozsudku konala tlačová beseda, na ktorej Pelosiová povedala nasledovné: „Ďakujem ti, George Floyd, že si obetoval svoj život za spravodlivosť. Že si tam bol a volal svoju mamu – ako to bolo srdcervúce – keď si volal na svoju mamu, nemôžem dýchať.“

Pelosiová následne dodala, že Floydovo meno bude „navždy synonymom pre spravodlivosť“. Tieto vyjadrenia sa však nestretli s veľkým pochopením. Ľudia na oboch stranách barikády Pelosiovú za jej slová skritizovali.

Podporovateľom BLM i novinárom mienkotvorných médií prekáža hlavne fakt, že Floyd sa mal podľa hovorkyne dobrovoľne obetovať. Ten však bol podľa nich zavraždený políciou. „Neočakával som nič iné od Nancy Pelosiovej. Rasizmus bol vždy spektrum,“ reagoval na vyjadrenie černošský spisovateľ Frederick Joseph.

https://twitter.com/FredTJoseph/status/1384633916028559361

Nepochopiteľné

„Som si istý, že sa dobrovoľne neprihlásil, aby ho zavraždil policajt,“ píše jeden užívateľ na sociálnej sieti Twitter. „Obetovať svoj život môžu ľudia len zo svojej vlastnej vôle. Floyd bol zavraždený. Práve sme o tom mali súd,“ poznamenáva ďalší. Podobné komentáre zneli aj od zamestnancov denníkov LA Times, Guardian či Huffington Post.

Krátko po tomto vyjadrení bol na Pelosiovej oficiálnom účte na sociálnej sieti Twitter zverejnený nový príspevok: „George Floyd mal byť dnes živý. Žiadosť jeho rodiny po spravodlivosti bola počutá po celom svete. Neumrel nadarmo. Musíme sa uistiť, že iné rodiny nebudú obeťou rovnakého rasizmu, násilia a bolesti, a musíme dať do pohybu zákon Georgea Floyda o spravodlivosti v polícii.“

Napriek tomu kritika neustala. Na Pelosiovú sa dokonca zniesli aj demokrati z Alabamskej univerzity, ktorý ju vyzvali na okamžité ospravedlnenie. V opačnom prípade by podľa nich mala predsedníčka snemovne odstúpiť.


Ďalšie články