NHL: Hokejisti Toronta zvíťazili v druhom zápase 1. kola play off na ľade Bostonu 3:2 a vyrovnali stav série na 1:1. O triumfe Maple Leafs rozhodol v 53. minúte Auston Matthews. Carolina uspela aj v druhom stretnutí s New Yorkom Islanders, keď otočila z 0:3 na 5:3. Štart do štvrťfinálovej série Západnej konferencie sa vydaril hráčom obhajcu titulu z Vegas Golden Knights, ktorí triumfovali na ľade Dallasu 4:3.

Hrdinom Toronta bol najlepší kanonier (69 gólov) zo základnej časti Matthews. V tretej tretine si spracoval puk na modrej čiare a prekonal Linusa Ullmarka. Center prvej formácie hostí si pripísal aj dve asistencie a vyhlásili ho za prvú hviezdu duelu. Max Domi zaznamenal gól a asistenciu a Iľja Samsonov predviedol 27 zákrokov. Maple Leafs chýbal aj v druhom zápase švédsky útočník William Nylander. Bostonu pritom vyšla prvá tretina, keď dvakrát viedol. Skóre otvoril Morgan Geekie a osem sekúnd pred predstávkou sa po zadovke Pavla Zachu presadil z prvej David Pastrňák.

Hurricanes predviedli proti Islanders dokonalý obrat. Po prvej tretine prehrávali už 0:3, keď sa v drese hostí postupne presadili Kyle Palmieri, Bo Horvat a Anders Lee. V druhej časti však počas presilovej hry dostal domácich späť do zápasu Teuvo Teräväinen. Carolina potom v treťom dejstve zaznamenala štyri góly. V jej polovici znížili Seth Jarvis a v 58. minúte sa v rozmedzí deviatich sekúnd presadili Sebastian Aho a Jordan Martinook. Fínsky útočník vyrovnal počas hry bez brankára a Martinook spoza bránky prekvapil Semiona Varlamova. Výsledok potvrdil strelou do prázdnej bránky Jake Guentzel.

Vegas zvládol prvý duel na ľade víťaza Západnej konferencii z Dallasu. Do zostavy Golden Knights sa vrátil kapitán Mark Stone a už po 83 sekundách využil početnú výhodu. V polovici prvej časti na neho nadviazal Jonathan Marchessault a upravil na 2:0. V 17. minúte znížil Jamie Benn, ale o 104 sekúnd vrátil hosťom dvojgólové vedenie Tomáš Hertl. Päťgólovú prvú tretinu uzavrel domáci Jason Robertson. Víťazný presný zásah dosiahol v úvode druhého dejstva Brayden McNabb. Stars v 52. minúte vrátil späť do hry Mason Marchment, ale v závere už ani v šiestich nedokázali vyrovnať.

(tasr)

Nové správy

Ak bude Dánsko obmedzovať slobodu plavby ruských lodí cez Dánske úžiny, príde odveta, pohrozila hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová. Potenciálnu blokádu by Kremeľ vnímal ako nepriateľský čin.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Ruskí vojaci sa sťahujú na americkú leteckú základňu v africkom štáte Niger, informoval vysoký predstaviteľ Pentagónu. Na miesto mala vojsko Kremľa pozvať miestna vláda, ktorá požiadala vojakov Spojených štátov o odchod.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Ruská armáda tento rok dobyla 547 štvorcových kilometrov územia Ukrajiny, oznámil ruský minister obrany Sergej Šojgu, ktorý ich označil za „nové ruské územia“. Ukrajinské jednotky sú podľa neho nútené ustupovať.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Dánsko po piatich desaťročiach poľavuje v otázke potratov, legálne budú do 18. týždňa tehotenstva. Dievčatá od 15 do 17 rokov nebudú potrebovať na ukončenie tehotenstva súhlas rodičov. Očakáva sa jednoznačný súhlas parlamentu.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Británia uvalila sankcie na dve extrémistické izraelské skupiny, ktoré podľa nej páchajú násilie na Západnom brehu Jordánu. Opatrenia sa okrem zoskupení dotýkajú aj štyroch jednotlivcov, ktorí mali porušovať ľudské práva Palestínčanov.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Vo veku 68 rokov zomrel Ján Uličiansky, spisovateľ, dramatik, dramaturg, režisér a člen Rady RTVS.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Robertovi Ficovi sa darí konsolidovať a rozširovať politickú moc, a to s úspechom, o akom pred rokom nemohli v Smere ani len snívať. Hlavné dôvody sú dva.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

V uplynulom týždni bola v našom regióne nafta najlacnejšia na Slovensku, cena 95-oktánového benzínu je ale po Rakúsku druhá najvyššia.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Donald Trump chce tlačiť na členov NATO, aby zvýšili výdavky na obranu na tri percentá HDP vzhľadom na strategické hrozby zo strany Ruska a Číny.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Muža, ktorý násilne vnikol do budovy gymnázia v Litvínove, polícia zadržala krátko po krádeži peňaženky z auta. Podozrieva ho z neoprávneného získania, falšovania a pozmenenia platobného prostriedku a z krádeže. Hrozí mu trojročné väzenie.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

V Paríži otvorili obrovskú nádrž na zásobovanie vodou, aby pred OH 2024 vyčistili Seinu.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

V súčasnosti platné národné výdavkové limity by vyžadovali konsolidáciu verejných financií SR už v tomto roku. Upozornila na to Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ).

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Nikde vo svete nedostane každý pacient tú najvyššiu zdravotnú starostlivosť a niekedy to nie je ani potrebné, hovorí šéf komory zubných lekárov Igor Moravčík.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Slovenská hokejová reprezentácia do 18 rokov sa po roku opäť stretne v semifinále majstrovstiev sveta tejto vekovej kategórie s USA. V sobotu od 13.00 chce vo fínskom Espoo odplatiť zámorským rovesníkom vlaňajšiu prehru 1:7.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Poslanci Národnej rady SR ukončili rokovanie návrhom uznesenia k členstvu Slovenska v Európskej únii. Počas dňa prerokovali viaceré poslanecké návrhy. Do lavíc sa vrátia zákonodarcovia opäť v utorok 7. mája o 9.00.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Minister obrany Robert Kaliňák poďakoval španielskej ministerke obrany Margarite Robles Fernández za príspevok Madridu do Mnohonárodnej bojovej skupiny NATO na Slovensku.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Prokurátori Medzinárodného trestného súdu (ICC) v Haagu varovali pred jednotlivcami, ktorí hrozia odvetou voči súdu alebo jeho zamestnancom. Takého konanie môže podľa ICC predstavovať trestný čin voči výkonu spravodlivosti.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Slovenskí pestovatelia tohtoročnú úrodu pred mrazmi ochránili. Na boj proti zime používajú rôzne metódy, vzduch zohrievali parafínovými sviecami či peletkami.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Rusko chcelo zničiť vojenskú pomoc Ukrajine, útok plánovalo na nemeckom území, vyhlásila nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová na spoločnom brífingu s českým náprotivkom Vítom Rakušanom.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Francúzska polícia vnikla do priestorov parížskej univerzity Sciences Po, aby zo vstupnej haly vyhnala desiatky propalestínskych demonštrantov z radov študentov.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Pri spustení výstavby tunela Karpaty by mohol pomôcť nedávno prijatý zákon o mimoriadnych opatreniach pre strategické investície. Uviedol to minister dopravy Jozef Ráž (nom. Smer) vo štvrtkovom videu na sociálnej sieti.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Súdna rada bude v máji rokovať o záveroch komisie na preverenie informácií z publikácie o porušeniach princípov právneho štátu z dielne ministerstva spravodlivosti (MS) a Úradu vlády SR. Informovala o tom členka Súdnej rady (SR) SR a šéfka ad hoc komisie Marcela Kosová.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Prípad vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej prevezmú Vladimír Kuruc a Peter Kysel, bývalí zástupcovia Daniela Lipšica na zrušenom Úrade špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Obaja tiež nedávno podpísali otvorený list pre generálneho prokurátora Maroša Žilinku.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

OMV Slovensko prevezme výlučnú kontrolu nad 26 čerpacími stanicami značky Benzinol. Prevzatie schválil Protimonopolný úrad (PMÚ) SR. Koncom roka 2023 mal koncern 104 čerpacích staníc.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Slobodné médiá a demokracia sú od seba neoddeliteľné, vyhlásila prezidentka Zuzana Čaputová pri príležitosti Svetového dňa slobody tlače. V tomto kontexte poukázala i na pokles Slovenska v rebríčku Reportérov bez hraníc.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Niektoré české inštitúcie boli od roku 2023 cieľom útokov skupiny APT28 spájanej s ruskou vojenskou rozviedkou GRU, vyhlásilo české ministerstvo zahraničných vecí s odvolaním sa na informácie spravodajských služieb.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Reedukačné centrá v Bystričanoch a Trstíne sa zatvoria. Deti by mali byť do konca júna premiestené do iných zariadení. Avizoval to minister školstva Tomáš Drucker (Hlas).

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Putin má „paranoidný strach“ z toho, že Západ obmedzí moc Ruska vo svete. Vynakladá preto historicky rekordné sumy na militarizáciu krajiny, povedala predstaviteľka amerických tajných služieb Avril Hainesová.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Vyjadrenia britského šéfa diplomacie Davida Camerona o útokoch britskými zbraňami proti Rusku považuje Moskva za „nebezpečné“. Uviedol to hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Ukrajinská armáda dokončuje výstavbu opevnení v piatich oblastiach. „Sumská, Záporožská, Donecká, Chersonská a Charkovská oblasť. Výstavba obranných opevnení sa dokončuje v piatich oblastiach súčasne,“ informovalo ministerstvo obrany na platforme Telegram.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Opozícia obviňuje koalíciu z prepadu Slovenska v rebríčku slobody tlače. Ten vydala organizácia Reportéri bez hraníc (RSF), SR v ňom skončila na 29. mieste. Opozičné strany tiež vláda vyčítajú prístup k médiám aj pripravované legislatívne kroky.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Ukrajina má právo použiť britské zbrane na útoky proti Rusku, vyhlásil britský minister zahraničia David Cameron počas návštevy Kyjeva. „Rusko zasahuje ciele na ukrajinskom území. Je celkom pochopiteľné, prečo Ukrajina cíti potrebu primerane sa brániť,“ dodal.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Svetová zdravotnícka organizácia má pripravený núdzový plán pre prípad izraelskej pozemnej operácie v meste Rafah v Pásme Gazy, napriek tomu nebude možné zabrániť výraznému zvýšeniu počtu obetí. Povedal to zástupca WHO pre palestínske územia Rik Peeperkorn.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Z čínskeho kozmodrómu Wen-čchang odštartovala sonda Čchang-e 6, ktorá sa pokúsi získať vôbec prvé vzorky pôdy a hornín z odvrátenej strany Mesiaca a dopraviť ich na Zem.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Štefánikov prasynovec odovzdal Kancelárii prezidenta do úschovy český Rad bieleho leva I. triedy in memoriam. Vlani ho generálovi Milanovi Rastislavovi Štefánikovi udelil český prezident Petr Pavel.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Európska únia nefunguje, mení sa na atlantický podnik. Už nevystupuje ako silná a ambiciózna zóna voľného obchodu, mieru a prosperity. Vystupuje ako obchodná a finančná divízia NATO. Plní si bojové úlohy. A projekty o voľnom obchode na kontinente končia v múzeu.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Na Slovensku sa začalo nakrúcanie hollywoodskeho filmu, v ktorom hrá Samuel L. Jackson či Dave Bautista. Po fabrike v Seredi si filmári ako ďalšiu kulisu vybrali Holíčsky zámok, letné sídlo Márie Terézie.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Na Ukrajine neexistuje legálny spôsob, ako zaplatiť za oslobodenie od vojenskej služby. Rozšírili sa však správy o korupcii na odvodových úradoch, kde sa úplatky pohybovali od tisíc dolárov na začiatku vojny – „vykúpenie od smrti“ – až po 10-tisíc dolárov za osobu.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Nočný klub Imperia-M v Námestove musel zrušiť techno akciu pre obavy miestnej farnosti zo vzývania Satana. Dôvodom bolo pohoršenie, ktoré vyvolal názov turné Diablo Tour.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Nahú ženu, ktorá pred deťmi v Prahe rozhadzovala hlinu, vyšetruje polícia. Incident, ktorý sa stal na Akadémii výtvarných umení, bol podľa PR špecialistky školy Petry Švédovej v poriadku, pretože s deťmi tam boli aj ich rodičia.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok
Nahrávam...
Ďalšie články