Umenie (ne)myslieť. V Prešove otvorili interaktívnu výstavu podporujúcu kritické myslenie

PREŠOV – Interaktívna zážitkovo-vzdelávacia výstava o kritickom myslení a práci s informáciami „Umenie (ne)myslieť“ vás prostredníctvom originálnych interaktívnych objektov naučí, ako sa nestratiť v zradnom labyrinte informácií a nepodľahnúť manipulácii.

Otvorenie výstavy Umenie (ne)myslieť Foto Erik Wittner Vernisáž výstavy Umenie (ne)myslieť. Foto: Erik Wittner

Občianske združenie Lietajúca ryba – Akadémia zážitkového vzdelávania – v spolupráci s  partnermi z Proactive Network z. s. (ČR) a Parkom kultúry a oddychu v Prešove (PKO) 7. mája otvorila slávnostnou vernisážou v priestoroch Mestskej galérie Caraffka na Jarkovej ulici v Prešove jedinečný vzdelávací projekt podporený z programu Európskej únie Erasmus+.   

Kritické myslenie je snaha o pochopenie akejkoľvek informácie v čo najširších súvislostiach. Koncepcia výstavy Umenie (ne)myslieť vychádza z metód neformálneho zážitkového vzdelávania, ktoré je postavené na zážitku – osobnom prežívaní a následnej reflexii, teda spätným obhliadnutím sa za tým, čo sa dialo.

Ďalšiu fázu predstavuje vyvodenie teórie o jednotlivých témach a nakoniec dochádza k preneseniu teoretických poznatkov do praxe. To všetko v sprievode lektora či v ozrejmujúcom písomnom výklade, ktorý je súčasťou výstavy. Exponáty sú k dispozícii aj v ukrajinskom jazyku.

Výstava pozostáva z troch hlavných tematických okruhov (1. informácie – zahltenie, 2. prostriedky manipulácie a 3. nástroje obrany pred manipuláciou) a 19 interaktívnych exponátov. Súčasťou každého z nich je inštrukcia k exponátu (pokyn, ako s objektom pracovať) a „informatikon“ – tlačený sprievodca, ktorý ozrejmuje teóriu, o ktorú pri danom objekte ide.

Jednotlivé objekty prezentujú napríklad rôzne manipulatívne techniky či kognitívne skreslenia – mentálne skratky, ktoré si vytvárame na to, aby sme si zjednodušili a porozumeli neraz komplikovaným informáciám.

„Myšlienkou projektu je pomôcť mladým ľuďom vyznať sa v spleti informácií. Po prvýkrát na Slovensku v rámci zážitkovej výstavy môžu účastníci prežiť intenzívny pocit informačného zahltenia, naučiť sa pracovať s informáciami – dešifrovať ich a triediť. Odhaliť nástroje manipulácie v podobe kognitívnych skreslení, argumentačných, mediálnych či štatistických faulov a priučiť sa zručnostiam kritického myslenia a mediálnej gramotnosti,“ približuje Prešovskému Štandardu posolstvo výstavy členka tímu realizátorov výstavy Júlia Balážová.

Výstavu vytvoril tím lektorov, metodikov, umelcov a technikov v zložení Júlia Balážová, Matej Baláž, Júlia Madziková, Lenka Eliáš Čuchtová, Peter Smatana, Ján Smatana, Ester Surovčík a Tomáš Surovčík. V minulosti realizačný tím pracoval na iných, tematicky podobných projektoch, napríklad „Nebezpečné v sieti“, „Dotknite sa kultúry“ či „Zaži(tok) informácií“.

„V tomto prípade sme však teoretické poznatky zhmotnili do formátu, v ktorom si účastníci môžu vyskúšať exponáty priamo v praxi. Po zažití by mali prísť k uvedomeniu si, s čím všetkým sa môžu v živote stretnúť a ako na podobné situácie v budúcnosti reagovať. Prostredníctvom umenia chceme hovoriť o kritickom myslení. Výstava je určená skôr mládeži a širokej verejnosti. Pre objednané skupiny je po prehliadke vyčlenená hodina na reflexiu, spoločne za pomoci odborného lektora,“ vysvetlil projektový manažér Ján Smatana.

Malou ochutnávkou, prečo navštíviť túto jedinečnú výstavu je ukážka jedného z objektov „Tajomná truhlica“. Ide o debničku so šiestimi otvormi, do ktorých je možné vložiť ruku a z rôznych strán ohmatať tajný predmet, ktorý je v nej ukrytý, pričom úlohou návštevníkov je uhádnuť, o aký predmet ide.

Tento objekt vysvetľuje, že ak chceme odolávať manipulácii a nepodliehať dezinformáciám či hoaxom, je dôležité dívať sa na veci a problémy z rôznych perspektív, bádať, hľadať medzi jednotlivými informáciami súvislosti, lebo len jeden pohľad na vec nestačí.

„Túto zručnosť voláme kritické myslenie. Pretože tak, ako návštevníci s najväčšou pravdepodobnosťou neboli schopní hneď po prvom dotyku uhádnuť, čo je obsahom tajomnej debničky, rovnako je to s hľadaním pravdy. Čím viac uhlov pohľadu na problematiku máme, tým sme k pravde bližšie,“ dodala Balážová.   

Otvorte svoju myseľ a vstúpte do mozgovej posilňovne. Počas tohto intenzívneho tréningu platí prísny príkaz dotýkať sa exponátov!

Výstava v priestoroch Mestskej galérie Caraffka na Jarkovej ulici v Prešove potrvá do 28. júna 2024.


Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac

ECB vo štvrtok znížila úrokové sadzby. V tomto roku to nemusí byť poslednýkrát. Rozhodnutie Európskej centrálnej banky znížiť úrokové sadzby o 25 bázických bodov bolo podľa prezidentky ECB Christine Lagardovej „jednomyseľné“.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac