Košická noc múzeí a galérií bude v znamení výstav, workshopov i gastronomických zážitkov

KOŠICE - Metropola východu otvorí v rámci obľúbeného podujatia dvere do sveta umenia, vedy i histórie. Program neobyčajnej noci si priaznivci vychutnajú 18. mája so začiatkom o 17:00 hod. do polnoci. Veľkolepé divadlo sa bude odohrávať v Slovenskom technickom múzeu, Východoslovenskej galérii, Múzeu Vojtecha Löfflera, Východoslovenskom múzeu a ďalších 15 účastníckych lokalitách.

Noc múzeí Neobyčajnou nocou žijú všetky kultúrne ustanovizne v Košiciach. Foto: Visit Košice

V Centre umenia, kde sa spája história s modernou – vo Východoslovenskej galérii budú mať návštevníci príležitosť zapojiť sa do kreatívnych workshopov a obdivovať špeciálne pripravené inštalácie a výstavy. Medzi najpútavejšie patria výstavy Zdeněk Smieško – Vidieť. Cítiť. Zaznamenať. a Mucha – Drnek – Epopej / Originál z originálu, ktoré ponúkajú jedinečný pohľad na umenie a jeho evolúciu. Bohaté možnosti pre zábavu a edukáciu tú nájdu aj detskí návštevníci. Program doplní hudba a osviežujúce nápoje na nádvorí galérie.

Východoslovenské múzeum ponúkne návštevníkom exkluzívne expozície, ktoré oživujú bohatú históriu a umenie prostredníctvom interaktívnych a senzorických prvkov. Patria k ním Zaži gotiku, Salón renesancie a Zaži barok. Výnimočným zážitkom budú aj komentované prehliadky výstav Miro Žbirka: Roky a dni. Je pohľadom na život a tvorbu obľúbeného umelca. Krvavé historky z temnice v tajomnej Miklušovej väznici umožnia zasa návštevníkom pozrieť si mučiace nástroje i historický byt kata.

V Slovenskom technickom múzeu chcú verejnosť zaujať odlievaním bronzového zvona i výstavou Maľované mobilom – Rudolf Schuster, ktorá je unikátnym pohľadom na svet prostredníctvom objektívu mobilného telefónu exprezidenta Slovenskej republiky. Detského návštevníka zabaví súťažná pátracia hra pre rodiny s deťmi Špión v múzeu či divadielko v Sieni elektrických výbojov. V Múzeu letectva bude možné preskúmať storočnú históriu československých aerolínií prostredníctvom unikátnych exponátov výstavy 100 rokov ČSA.

Visit Košice Infopoint premiérovo predstaví virtuálnu videoprehliadku histórie a architektúry – Sakrálne pamiatky Košíc. Autori neobyčajným vyobrazením významných duchovných stavieb z takmer celkom neprístupných uhlov prinesú detailný pohľad na náboženské architektonické bohatstvo mesta. Jedinečné dielo, bude sprístupnené v multimediálnej miestnosti Infocentra na Hlavnej 59.

Nemenej lákavý program čaká aj v Múzeu Vojtecha Löfflera, ktoré okrem umeleckých výstav ponúkne hudobné a divadelné vyžitie. V podzemnom archeologickom komplexe Dolná brána pripravili sériu zaujímavých workshopov. Regionálne centrum remesiel ÚĽUV Košice tiež nebudú zaostávať v pestrosti akcií.

Od rýchleho občerstvenia do ruky až po 7-chodové degustačné menu v réžii šéfkuchárov – súčasťou tohto podujatia bude lákavá ponuka gastronomických zážitkov. Návštevníci budú mať jedinečnú príležitosť ochutnať špeciálne menu pripravené vybranými reštauráciami. Priamo vo Východoslovenskej galérii a Múzeu Vojtecha Löfflera sa hostia osviežia výberovými drinkmi, čo pridá ku kultúrnemu zážitku aj rozmer kulinárskeho pôžitku.

Kompletný program Košickej noci múzeí a galérií s časovým harmonogramom bude k dispozícii v deň konania v tlačenej podobe.

Zdroj foto: Archív Visit Košice


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok