Výtržníctvo na ihrisku pre hendikepované deti alebo nekvalitná robota?

KOŠICE – Nové inkluzívne ihrisko pre hendikepované deti v mestskej časti Košice-Nad jazerom, ktoré bolo otvorené len v novembri minulého roku, vraj devastujú iné deti. Čo je na tom pravdy?

ihrisko pre hendikepované deti Ide o výtržníctvo či nekvalitnú prácu projektu? Foto: redakcia

Keď sa mama Natálky pýtala, prečo na sídlisku nie je ihrisko aj pre hendikepované deti, stala sa táto otázka impulzom pre realizáciu projektu, ktorý mestská časť prijala s nadšením. Na tento projekt vyčlenili 55-tisíc eur, ktoré miestne zastupiteľstvo jednohlasne schválilo. 

Pri slávnostnom otvorení ihriska boli prítomní nielen starostka mestskej časti Lenka Kovačevičová, poslanci miestneho zastupiteľstva, ale najmä deti, ktorých radosť a nadšenie bolo nákazlivé.

Ihrisko pomenované po Natálke je vybavené špeciálnym odpruženým povrchom a šiestimi hracími prvkami, vrátane vežovej zostavy s edukatívnymi prvkami, inkluzívnej hojdačky, počítadla, kresliacej tabule a piškvoriek, telefónov, prehadzovadla a inkluzívneho kolotoča.

Avšak, napriek pôvodnej radostnej atmosfére, sa len pár mesiacov po slávnostnom otvorení začali objavovať sťažnosti rodičov.

„Každý deň sa s hnevom pozerám na to, ako sa ničí novopostavené ihrisko pre hendikepované deti na Ladožskej ulici,“ posťažovala sa jedna z obyvateliek sídliska. Vo svojom príspevku obviňuje zdravé deti a ich rodičov zo zanedbania a neúcty k ihrisku, ktoré malo slúžiť práve hendikepovaným deťom, a tiež poukázala na gumenú plochu okolo kolotoča, ktorá je podľa jej slov celá vytrhaná.

Ihrisko by malo primárne slúžiť hendikepovaným deťom. Foto: FB MČ Košice – Nad Jazerom

Diskusiu na sociálnych sieťach rozvinuli ďalší rodičia, zdieľajúc svoje skúsenosti a názory. „Nedevastujú ho deti, ale trochu staršia mládež, s alkoholom v ruke, hulákaním, nikto nemyslí na malé deti, ktoré sa hrajú,” podelila sa o svoju skúsenosť pani Katarína, ktorej vnučky sa hrávajú na ihrisku.

Ďalší rodičia sa však zhodujú v tom, že za svoje deti sú v prvom rade zodpovední rodičia. Mamička Martina napísala svoj pohľad: „Naše deti sa na ihrisku hrajú a nedevastujú ho. Skôr je to otázka na zhotoviteľa, ako je možné, že sa ten povrch rozpadol a to ešte ani rok neprešiel.”

K problému sa vyjadrila i samotná starostka mestskej časti Lenka Kovačevičová, zdôrazňujúc potrebu zabezpečiť primeranú údržbu a kontrolu využívania ihriska.

„Všetky ihriská sú v pravidelných intervaloch na mesačnej báze kontrolované, je za to zodpovedná pracovníčka z úradu, ktorá má na starosti všetky ihriská v mestskej časti, športoviská, venčoviská, fit parky, tie, ktoré spravuje mestská časť a aj správa mestskej zelene a sú kontrolované, všetko je zaznamenávané a je o tom evidencia,” uviedla starostka Kovačevičová.

Podľa jej slov aktuálne prebieha jarná údržba, pričom mestská časť nezaznamenala devastáciu ihrísk vo väčšej miere oproti minulým rokom, vraj ide o bežné mechanické poškodenie a úmoru materiálu.

Obyvateľom sídliska však príde zvláštne, aby sa nový materiál zničil za relatívne krátke obdobie.

„Celá gumená plocha na ihrisku išla do reklamácie, v rámci reklamačného konania bola reklamácia uznaná, nerozpadla sa preto, že sa tam deti hrajú, lebo ten povrch musí záťaž vydržať, samozrejme v rámci možností, zhotoviteľ diela povrch vymení,” dodala starostka k tomuto problému.

Na novom ihrisku sú rôzne hracie prvky vyrobené z bezpečných materiálov, ktoré vytvárajú prostredie ideálne na zábavu, oddych a delenie sa o zážitky pre celé rodiny. Ide o priestor, kde sa deti môžu voľne pohybovať a hrať a vďaka špeciálnym prvkom to podporuje rozvoj ich zručností.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac