Vínna cesta v Kriegerovom dvore. Opojná oáza uprostred historického jadra

PREŠOV – Chuť skvelého slovenského vína a jedinečnú atmosféru v priestoroch jedného z najkrajších historických dvorov Prešova prináša štvrtý ročník obľúbenej Vínnej cesty 31. mája 2024 v Kriegerovom dvore na Hlavnej ulici č. 77 v Prešove.

Vinna-Cesta-2023-10 Vínna cesta v Kriegerovom dvore. Foto: Viecha pod klenbami

Vináreň a vinotéku Viecha pod klenbami v Kriegerovom dvore otvorila 5. júna 2020 dvojica nadšencov s vášňou pre víno a so snahou o oživenie dávnej tradície obchodu s vínom v priestoroch historického meštianskeho domu v centre Prešova.

Kriegerov dvor v Prešove, Hlavná 77. Foto: Viecha pod klenbami

Základ komplexu budov a dvora tvorí renesančný meštiansky dom, pôvodne z 15. storočia. Upravovali ho v 16. – 17. storočí a v prvej polovici a koncom 19. storočia. Má päťtraktovú dispozíciu, pôdorys v tvare H, je dvojpodlažný s dvoma podzemnými podlažiami a zároveň tvorí prepojenie medzi Hlavnou a Jarkovou ulicou. Od roku 1963 je vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku.

Vnútorný priestor s klenbovými stropmi vnukol vinárni nielen meno, ale aj čarovný interiér. Dobovú atmosféru dotvára klavír, na ktorý si hostia môžu zahrať, ale aj reprodukovaná hudba z gramofónu.

Dobový interiér vinárne s vinotékou. Foto: Viecha pod klenbami

„Sme presvedčení, že Viecha pod klenbami bude prínosom pre popularizáciu vinárskej kultúry v Prešove a v okolí. Chceme vytvoriť prostredie, kde sa ľudia budú cítiť dobre, kam sa prídu porozprávať, stretnúť, ochutnať niečo výnimočné a niečo zaujímavé sa aj dozvedieť,“ približuje Prešovskému Štandardu filozofiu vinárne jeden z majiteľov Martin Belej.

Spolu s Martinom Liptákom, ďalším zakladateľom a majiteľom Viechy pod klenbami, čoskoro oslávia štyri roky od jej otvorenia.

Prešov nie je typicky vinárskym mestom a nemá výrobnú vinársku tradíciu, no obchod s vínom významne ovplyvnil jeho podobu, a to najmä v 16. a 17. storočí. Miestni obchodníci, ktorí na obchode s vínom zbohatli, mohli vybudovať centrum mesta aj v honosnej podobe, ako ju poznáme.

Stretnutie slovenských vinárov a milovníkov vín na Vínnej ceste v Kriegerovom dvore. Foto: Viecha pod klenbami

„Hoci sa na území Prešova nikdy nepestoval vinič a nevyrábalo víno v pravom vinohradníckom a vinárskom zmysle, obchod s vínom v histórii mesta zanechal dôležitú a dodnes viditeľnú stopu predovšetkým na podobe Hlavnej ulice a centra mesta,“ vysvetľuje Belej.

Bežnému návštevníkovi je na prvý pohľad skrytý dômyselný a rozsiahly systém pivníc pod meštianskymi domami, kde sa v dvoj alebo aj trojpodlažných podzemných priestoroch skladovalo víno.

Takéto rozsiahle pivničné priestory sú dodnes zachované napríklad v podzemí meštianskych domov na Hlavnej ulici 79, 77, ale aj v komplexe mestskej radnice a pod ďalšími budovami.

O oživenie vinárskej histórie sa pokúšajú formou jedno aj viacdňových akcií viaceré podniky v meste najmä počas letnej a oberačkovej sezóny. Jedným z nich je aj Viecha pod klenbami, ktorá ponúka výhradne slovenské vína a zároveň pracuje na tradícii Vínnych ciest v Kriegerovom dvore.

Kriegerov dvor má svoj jedinečný genius loci. Foto: Viecha pod klenbami

„Naším cieľom je prezentovať a predávať výlučne slovenské vína malých a stredných vinárov, ktoré nie sú dostupné v obchodných sieťach supermarketov a reťazcov. Od počiatku sme sa zamerali na vína, ktoré pochádzajú od vinárov z Malokarpatskej vinohradníckej oblasti. Spolupracujeme najmä s ľuďmi, ktorí sprevádzajú vinič od jeho zasadenia vo vinohrade až po konečný produkt, teda doladenie hotového vína,“ opisuje Belej.

Ich ambíciou je okrem iného ukázať aj to, že aj sudové, resp. dnes tankové víno môže byť vynikajúcej kvality, ak je od prvopočiatku dobré a vinár aj predajca sa oň dobre starajú. Preto investovali do špeciálnych tankov, kde víno čaká na zákazníkov.

Vchod do Kriegerovho dvora z Hlavnej ulice. Foto: Viecha pod klenbami

„Chceme našim zákazníkom predviesť, že vinári v Malých Karpatoch sú špičkoví, vzdelaní odborníci, ktorí dokážu urobiť skvostné nápoje a neboja sa pri tom experimentovať. Ich prostredníctvom prezentujeme chute, ku ktorým sa milovník vína v bežnej sieti nedostane,“ dodáva Belej.

Obchod s vínom a jeho bohatá tradícia by však mali byť aj inšpiráciou a potenciálom pre aktivity mesta vo väčšom rozsahu a zároveň svetlým bodom histórie, na ktorú by mal byť hrdý každý Prešovčan.

Majiteľom komplexu boli Kriegerovci, významná prešovská rodina nemeckého pôvodu, z ktorej pochádza viacero známych osobností. Preslávili sa najmä ako lekári, lekárnici, ale aj kartografi a vzdelanci v iných vedách.

Viacerí členovia rodiny Kriegerovcov pôsobili vo významných mestských, ale aj štátnych funkciách. Okrem toho sa rodina podieľala na výchove mladých lekárov a podporovala aj rozvoj mestskej nemocnice.

Veľmi známou postavou bol lekár Christian Ernest Krieger (13. 12. 1745 – 7. 5. 1818). Narodil sa v Prešove do rodiny lekárnika Ernesta Kriegera, ktorý v roku 1773 žiadal o povolenie odkúpiť zariadenie zrušenej jezuitskej lekárne.

Mladý Krieger študoval medicínu najprv na Univerzite v Jene a podľa označenia na dizertácii bol členom Societas Teutonica Jenensis. V roku 1773 absolvoval štúdium na Lekárskej fakulte Trnavskej univerzity a vrátil sa do svojho rodiska.

Komplex budov patril významnej prešovskej rodine Kriegerovcov. Foto: Viecha pod klenbami

V roku 1800 sa o ňom nachádza zmienka v spise o vizitácii lekárne Apotheca Goczigiana v Košiciach, v ktorom je označený ako Physicus Eperiesensis. Stal sa mestským lekárom Prešova, čo dokladá zmienka z publikácie venovanej novorodeniatkam prešovskej evanjelickej cirkvi, kde je označený týmto titulom.

Dom bol historicky známy najmä ako sídlo lekárne, dnes v areáli budov a dvora sídli viacero obchodných a gastronomických prevádzok a služieb.