Pilot balónov o nezvyčajnej profesii. Na čo sa ho ľudia pýtajú najčastejšie?

teplovzdušné balóny, pilot Ľubor Lelovits Skúsený pilot teplovzdušných balónov Ľubor Lelovits. Foto: balon.sk, redakcia

KOŠICE – Tradíciu balónového lietania na východnom Slovensku udržiava pri živote tím košických balónistov, ktorí sa tejto aktivite venujú už viac ako dve dekády. Záujemcom poskytujú zážitok z lietania v balónoch v rôznych lokalitách na východe.

Zaujímavú profesiu pilotov teplovzdušných balónov nám priblížil Ľubor Lelovits, jeden z balónistov, ktorý sa lietaniu venuje už dlhé roky.

Skúsený pilot teplovzdušných balónov

Pilot Ľubor Lelovits Košickému Štandardu porozprával o skúsenostiach, ktoré nadobudol počas dlhoročnej praxe. ,,Lietam 28 rokov a zažil som toho už veľa. Lietanie balónom je skvelým zážitkom, keď ste vo voľnej prírode a vo vzduchu si užívate nezabudnuteľné zážitky. Na rozdiel od lietadla, kde ste v uzavretom priestore, v kabíne,“ začal svoje rozprávanie.

Objasnil tiež, že v Košiciach sa 70 percent letov uberá smerom na Budimír a zvyšných 30 percent smerom na Maďarsko. S tým, aby vietor fúkal smerom k Ružínu a na lesy, kde sa nedá pristáť, sa stretol počas tohtoročnej balónovej fiesty po prvýkrát. Balóny preto tento rok odštartovali z Nižnej Myšle a nie z plánovaného štartu v areáli Technickej univerzity v Košiciach.

Foto: balon.sk

Najčastejšia otázka: miesto pristátia

Klasickou otázkou, ktorú sa pilotov pýtajú pasažieri, je miesto pristátia. ,,Miesto nikdy nevieme. Počas letu si pilot vyberie vhodné miesto, napríklad lúku, aby sme mali mäkké pristátie. Nepamätám si, aby sa niekomu niekedy čosi stalo. Počas pristávania, keď bolo bezvetrie, som sa zvykol s pasažiermi vyvaliť s košom balóna na zem, to sa ľuďom veľmi páčilo,“ opísal pilot.

Foto: balon.sk

Nepísané pravidlo

Prezradil nám aj nepísané pravidlo medzi pilotmi, ktoré hovorí o obmedzenom veku pasažierov. Lietane balónov je podľa neho vhodné až pre deti od 12 rokov, keďže mladšie deti často nevidia von z balóna, začnú sa nudiť, boja sa ohňa a podobne.

Pán Lelovits si zaspomínal na prípad, keď dieťa začalo plakať a rodič si ho musel vziať na ruky. ,,Uvedomoval som si, že dieťa je vo výške nad košom, kde by mohlo vypadnúť. Bolo to veľmi nepríjemné. Ďalším príkladom sú chlapci, ktorí mi začali otáčať gombíkmi. Je to naozaj nebezpečné a pre pilota to predstavuje veľký stres,“ dodal.

Let je však skvelým zážitkom a odporúča ho všetkým záujemcom, ktorí si chcú užiť nádherné pohľady na krajinu. Rodičom však tento zážitok odporúča až so staršími deťmi.


Ďalšie články
Kočnerov prokurátor Palovič vyviazol z disciplinárky, jeho prípad úplatku sa naťahuje

Kočnerov prokurátor Palovič vyviazol z disciplinárky, jeho prípad úplatku sa naťahuje

Prípad prokurátora Bystríka Paloviča, ktorý si podľa obžaloby pýtal úplatok v kauze Carlton, po šiestich rokoch stále nemá vytýčený ani termín pojednávania. Medzitým však čelil disciplinárnemu stíhaniu, v ktorom sa rozhodlo, že zostane prokurátorom, pretože na jeho úplatkársky prípad sa hľadí pod optikou prezumpcie neviny. Tento prípad sa...