Univerzitná nemocnica L. Pasteura v Košiciach oslavuje storočnicu netradičnou výstavou

KOŠICE - Pri príležitosti 100. výročia Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach (UNLP) sa koná výstava umenia, ktorá zaujme nielen svojou krásou, ale aj pôvodom – tvorcami sú pacienti. 

výstava umenia pacientov Nenechajte si ujsť pohľad na prierez do histórie druhej najväčšej nemocnice na Slovensku a výstavu prác pacientov. Foto: UNLP

„Pri tejto príležitosti sme pripravili pre širokú verejnosť výstavu pacientskych prác, ktorá nie je len výstavou. Za umeleckými dielami pacientov sa totiž vo väčšine prípadov skrýva bolesť, často utrpenie, a to najmä psychické,” priblížila vedúca komunikačného odboru nemocnice Ladislava Šustová.

Vďaka výstave fotografií môžu návštevníci nazrieť do histórie druhej najväčšej nemocnice na Slovensku. „Historickým skvostom medzi exponátmi je najstaršia operačná kniha z roku 1919, ktorá dokumentuje operácie realizované v našom areáli na Rastislavovej v Košiciach ešte pred otvorením prvej štátnej nemocnice na Slovensku, ktoré sa udialo až neskôr, a to 24. júna 1924,“ uviedol Ľuboslav Beňa, riaditeľ UNLP Košice.

Liečba umením

Arteterapia, často označovaná aj ako liečba umením, je forma terapie, ktorá využíva umelecké a kreatívne procesy na podporu duševného a emocionálneho blaha. Tento prístup sa často využíva v psychoterapii, keď klienti používajú rôzne umelecké médiá, ako sú maľba, modelovanie, tanec alebo hudba, na prejavenie svojich pocitov a konfliktov. Arteproces im umožňuje prehĺbiť sebareflexiu a pochopenie vlastnej mysle a emócií.

„Maľovanie, kreslenie či tvorba rôznych výrobkov v rámci terapeutických programov pomáha pacientom z denného psychiatrického stacionára zrelaxovať a uvoľniť pocity, s ktorými majú ťažkosti, povedala psychiatrička II. Psychiatrickej kliniky UNLP Košice, Slávka Dubinská. Podľa nej sa týmto pacientom o pocitoch nehovorí ľahko.

„Ak sú obrazy pozitívne vnímané a ohodnotené, dáva to pacientovi pocit hodnoty a toho, že niečo dokáže,“ dodala odborníčka Dubinská. Na začiaktu je to vraj vždy strach a pochybnosti o svojom talente, v procese tvorby nastáva uvedomenie, že ide o vnútorný proces prežívania, nie o technicky dokonalé dielo. Kvôli strachu z kritiky však preferujú kresliť abstraktné veci.

Liečba prácou

Ergoterapia je terapeutická disciplína zameraná na pomoc ľuďom obnoviť alebo zvýšiť ich schopnosť vykonávať denné aktivity a funkcie. Tí, ktorí majú obmedzenia v dôsledku zranení, chorôb, mentálnych stavov alebo starnutia, môžu prostredníctvom ergoterapie zlepšiť svoju nezávislosť a kvalitu života.

Ide zväčša o pacientov po náhlej cievnej mozgovej príhode, či po ochoreniach, ktoré mali negatívny dopad na samostatnosť pacienta a jeho psychiku. Ergoterapeuti pracujú s klientmi na vyvinutí a posilnení schopností potrebných na plnohodnotnú účasť v ich každodennom živote, ako sú obliekanie, stravovanie, práca a záľuby.

„Ergoterapiu využívame nielen na liečbu, ale aj na resocializáciu. Snažíme sa pacienta odpútať od jeho choroby a ťažkostí, poskytnúť mu možnosť zlepšenie fungovania postihnutých častí tela a teda celkovo zlepšiť sebestačnosť v bežných denných aktivitách. Prispieva to k zvýšeniu kvality života našich pacientov a napomáha návratu stratených funkcií,“ uviedla primárka Oddelenia fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitácie Miriam Dziaková.

Kedy a kde?

Výstava umenia pacientov prebieha do 19. mája vo výstavnom priestore OC Optima. Návštevníci si môžu pozrieť aj fotografie z histórie košickej nemocnice. Tento nezvyčajný umelecký projekt odhaľuje jedinečné terapeutické hodnoty umeleckej tvorby v rámci liečby a rehabilitácie.

(UNLP, zdravoteka.sk)